Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat proiectul Comisiei de a reduce la zero emisiile de CO2 la mașinile noi din Europa începând din 2035, impunând motoare 100% electrice, scrie AFP.
Această propunere, anunțată de executivul european în iulie 2021, va însemna oprirea de facto a vehiculelor pe benzină și diesel în UE începând din 2035. Măsura trebuie să contribuie la atingerea obiectivelor climatice ale continentului, în special neutralitatea carbonului până în 2050, scrie News.ro.
La cererea câtorva țări, inclusiv Germania și Italia, Cei 27 au convenit totuși să ia în considerare o posibilă undă verde în viitor pentru tehnologii alternative, cum ar fi combustibilii sintetici sau motoarele hibride reîncărcabile, dacă acestea fac posibilă atingerea obiectivului, de eliminare completă a emisiilor de gaze cu efect de seră de la vehicule.
Miniștrii Mediului din UE, reuniți la Luxemburg, au aprobat, de asemenea, o prelungire cu cinci ani a scutirii de obligațiile de CO2 acordată producătorilor de „nișă” sau celor care produc mai puțin de 10.000 de vehicule pe an, până la sfârșitul anului 2035. Această clauză, uneori numită "amendamentul Ferrari", vizează în special mărcile de lux.
Aceste măsuri trebuie acum negociate cu deputații europeni. "Aceasta este o mare provocare pentru industria noastră de automobile", a recunoscut ministrul francez pentru tranziție ecologică, Agnès Pannier-Runacher, care a prezidat întâlnirea. Dar ea a estimat că este o "necesitate" în fața concurenței din China și Statele Unite care au pariat puternic pe vehiculele electrice văzute ca viitorul industriei. Aceste decizii vor "permite o tranziție planificată și însoțită", a adăugat ministrul.