Marea Britanie și Statele Unite încheie disputa privind ajutoarele primite de Airbus și Boeing

Marea Britanie și Statele Unite încheie disputa privind ajutoarele primite de Airbus și Boeing
scris 18 iun 2021

Marea Britanie și Statele Unite au convenit să pună capăt unei dispute vechi privind ajutoarele primite de producătorii de avioane Airbus și Boeing și să se concentreze pe combaterea subvențiilor chineze, după modelul unui armistițiu de cinci ani încheiat de Washington și Bruxelles, relatează Reuters.

Cele două acorduri încheie conflicte desfășurate pe parcursul a 17 ani la Organizația Mondială a Comerțului și stabilesc un front comun împotriva finanțării în afara pieței, cu referire la industria aerospațială a Chinei aflată în dezvoltare, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Blue Air și Wizz Air intră într-un război inedit pentru a duce turiștii români în Grecia, prezentându-se, pe rând, drept principalul operator aerian pe această rută CITEȘTE ȘI Blue Air și Wizz Air intră într-un război inedit pentru a duce turiștii români în Grecia, prezentându-se, pe rând, drept principalul operator aerian pe această rută

Disputa a declanșat un război tarifar transatlantic de luni de zile, care a lovit industrii precum whisky-ul scoțian, până la declararea unui armistițiu temporar în acest an, pentru a ușura negocierile.

Tarifele vor fi suspendate pentru cinci ani, în timp ce guvernele se angajează să ofere orice finanțare în condițiile pieței, eliminând o sursă perenă de tensiuni transatlantice.

"Acest lucru va sprijini locurile de muncă din Marea Britanie și este o veste minunată pentru whisky-ul scoțian și alte exporturi, inclusiv pentru industria aerospațială, care nu se vor mai confrunta cu tarife punitive", a declarat ministrul britanic al comerțului, Liz Truss, pe Twitter.

Asociația Scotch Whisky a afirmat că membrii săi au pierdut 600 de milioane de lire sterline (836,64 milioane de dolari) din cauza tarifelor.

În Statele Unite, Distilled Spirits Council a declarat că whisky-ul american este încă afectat de tarife într-o dispută separată privind oțelul și aluminiul.

Acordul aerospațial dintre Statele Unite și Marea Britanie a avut loc la două zile după ce UE a ajuns la un armistițiu cu Washingtonul cu privire la subvențiile pentru avioane și a încheiat o săptămână de diplomație la nivel înalt menită să contracareze creșterea influenței Chinei.

Tranzacție surpriză: Dragoș Petrescu, proprietarul grupului City Grill, a intrat cu 500.000 de euro în afacerea cu clătite Maison de Crepes, preluând 49% din acțiuni. Sunt pregătite 30 de noi restaurante, toate în franciză CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză: Dragoș Petrescu, proprietarul grupului City Grill, a intrat cu 500.000 de euro în afacerea cu clătite Maison de Crepes, preluând 49% din acțiuni. Sunt pregătite 30 de noi restaurante, toate în franciză

Reprezentanta pentru Comerț a Statelor Unite, Katherine Tai, a numit acordul ”un model pe care ne putem baza pentru a asigura o concurență loială și pentru a aborda provocările comune din China și din alte economii non-piețe”.

Statele Unite și Europa s-au luptat încă din 2004 cu privire la subvențiile acordate Boeing și Airbus, în cea mai mare dispută comercială referitoare la companii.

Între timp, Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, iar acordul de joi, aproape identic, obține multe dintre aceleași rezultate ca și acordul dintre UE și SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
airbus
boeing