FOTO Un tren românesc ce poate atinge 120 km/h - gata de omologare, dar va merge cu 30km/h. Decorat cu motive tradiționale românești

FOTO Un tren românesc ce poate atinge 120 km/h - gata de omologare, dar va merge cu 30km/h. Decorat cu motive tradiționale românești
scris 7 sep 2021

Un tren produs la Pașcani (județul Iași) este pregătit pentru omologare. Poate atinge o viteză de 120 kilometri pe oră și are o capacitate de 164 de locuri. Ar urma să circule însă pe căi ferate pe care viteza medie este de 30 de kilometri pe oră.

Fapte bune făcute de Profi CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de Profi
Urmărește-ne și pe Google News

Autotrenul, construit de Electroputere Pașcani, a trecut de ultimele teste și este pregătit pentru omologare. Construcția trenului de mare viteză a început în urmă cu patru ani, arată Digi 24.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
FOTO Corespondență din München – Dacia Jogger a debutat la Salonul Auto IAA, alături de noul logo al mărcii și noile culori de brand CITEȘTE ȘI FOTO Corespondență din München – Dacia Jogger a debutat la Salonul Auto IAA, alături de noul logo al mărcii și noile culori de brand

Pe exterior, trenul este decorat cu motive tradiționale românești. Trenul are 3 vagoane și o lungime de 60 de metri. Poate transporta 164 de pasageri.

La această capacitate, trenul este recomandat pentru distanțe scurte și medii. Prototipul a fost scos pe șine, pentru a fi evaluați parametrii de funcționare, pe mai multe rute din țară: spre Valea Prahovei, Făurei din județul Brăila sau Mestecăniș din județul Suceava. A fost o provocare pentru un tren care atinge 120 de kilometri la oră să circule pe căile ferate din România, unde viteza medie este de 3 ori mai mică.

"Cu acest tren, până la Făurei am făcut șase ore, de la Buzău la Făurei am mers pe o linie cu 30 de kilometri la oră. Îmi era teamă să nu dau trenul pe jos". spune Mihai Tudose, șef serviciu Tehnic.

Procesul de testare, până la omologare, a presupus parcurgerea a 30.000 de kilometri.

FOTO Miniștrii USR PLUS s-au dus în birou la Cîțu și i-au pus pe masă demisiile CITEȘTE ȘI FOTO Miniștrii USR PLUS s-au dus în birou la Cîțu și i-au pus pe masă demisiile

"Acest tren poate sa circule până la 360.000 de kilometri fără să intre la reparație. Mecanicul conduce la cravată și costum, nu trebuie să se bage sub tren să repare, cum se întâmplă pe calea noastră ferată", mai spune Tudose.

Autotrenul fabricat la Pașcani consuma de trei ori mai puțin combustibil decât locomotivele diesel.

"S-a început cu un automotor diesel. Aceeași carcasă prin minime adaptări se poate converti și în varianta electrică. El este proiectat pentru viteze de până la 200 de kilometri la oră", adugă Ștefan Mândru, șef serviciu marketing.

"Eu sunt convins că Europa ne va aduce după dânsa și vom avea în următorii 5, 10 ani linii pe care vom putea circula cu viteze de 200, sau chiar mai mult, de kilometri pe oră", spune Claudiu Hîrbu, director general Electroputere VFU Pașcani.

Sunt doar două tronsoane în România care permit în prezent circulația trenurilor de mare viteză: București - Constanța și București – Predeal.

FOTO Un tren românesc ce poate atinge 120 km/h - gata de omologare, dar va merge cu 30km/h. Decorat cu motive tradiționale românești

viewscnt
Afla mai multe despre
tren
pascani