Peste 150 de autovehicule declarate a fi fost furate au fost descoperite, anul trecut, de către polițiștii români de frontieră. În cele mai multe situații a fost vorba despre autoturisme de lux sau din clasa de mijloc provenite din țările Europei de Vest.
VEZI AICI ȘI SUTE DE MAȘINI DE LUX ZAC ÎN VAMĂ CONFISCATE - GREȘEALA PE CARE O FAC ROMÂNII
În perioada ianuarie – noiembrie 2021 polițiștii români de frontieră au descoperit 151 autovehicule care se aflau în atenția autorităților sau erau suspecte a fi furate. Este vorba despre 122 autoturisme, 16 microbuze, 5 camioane, un autocar, 4 motociclete și 3 remorci. Numărul autovehiculelor furate descoperite la graniță este comparabil cu cel din înregistrat în anul 2020, când 156 autovehicule aflate în atehnția autorităților au fost descoperite la granițele României, arată news.ro.
Statistica realizată în acest an arată că principalele țări de proveniență a acestor autovehicule sunt Germania, Italia, Norvegia, Spania, Bulgaria, Franța dar și România, cele mai multe mașini depistate fiind din categoria autoturismelor de lux și de mijloc.nșoferii acestora au declarat, în majoritatea situațiilor, că nu știau că mașinile pe care le conduc sunt furate, ei decarându-se „cumpărători de bună credință”. Al au fost și situații în care șoferi aflați la volanul autovehiculelor furate au susținut că au primit o sumă de bani pentru a transporta mașina în România fără să știe că acestea se află în atenția autorităților.
„Cele mai multe autovehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, la P.T.F. Nădlac II (județul Arad) și P.T.F. Petea (județul Satu Mare). Cazuri semnificative s-au înregistrat și la frontiera cu Bulgaria, în P.T.F. Calafat și P.T.F. Giurgiu, precum și la granița cu R. Moldova, unde P.T.F. Albița (județul Vaslui) are cele mai multe astfel de cazuri. De asemenea, în perioada de referință au fost constatate 160 de infracțiuni, persoanele implicate fiind atât cetățeni români, cât și bulgari, spanioli, suedezi, iranieni, polonezi, turci, ucraineni, moldoveni, unguri, germani și alții”, informează Poliția de Frontieră.
În toate cazurile depistate, pe numele celor implicați au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale ale Politiei de Frontieră, până la finalizarea anchetelor.
Pentru identificarea și indisponibilizarea autoturismelor reclamate ca fiind furate în străinătate, sub supravegherea directă a unităților de parchet competente, polițiștii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizând un schimb operativ de date și informații, prin intermediul Punctelor și Centrelor de Contact de la frontieră.