Producția de vin a Franței, cel mai mare producător mondial, ar urma să scadă semnificativ în acest an, după ce vremea extrem de umedă a dus la înmulțirea bolilor în podgorii, iar unele regiuni au fost afectate de grindină și îngheț, a informat vineri Ministerul Agriculturii, transmite Reuters.
Producția totală de vin ar urma să se situeze între 40 și 43 milioane hectolitri, sub media din ultimii cinci ani, de 44,2 milioane, și sub nivelul din 2023, de 47,9 milioane, arată estimările preliminare ale oficialilor francezi, scrie Agerpres.
Vinul, alături de băuturile spirtoase, este unul dintre cele mai valoroase produse de export ale Franței. Sectorul are de suferit de pe urma scăderii consumului intern care afectează zone ca Bordeaux, contribuind la recentele proteste ale fermierilor.
Este neclar cât de mult va fi afectat prețul vinului în urma scăderii producției, în condițiile în care Franța se confruntă cu o concurență puternică pe piețele globale, scrie Reuters.
Mucegaiul, provocat de umiditatea de la începutul verii, a afectat cele mai multe regiuni în care se cultivă vița de vie, și ar putea provoca fermierilor pierderi semnificative, a avertizat Ministerul Agriculturii. În plus, producția podgoriilor este afectată de vremea rece și umedă din timpul perioadei de înflorire.
Totuși, solurile umede după lunile de ploaie ar putea limita scăderea producției, a precizat Ministerul Agriculturii, vegetația fiind întârziată cu două săptămâni față de anul trecut.
Oficialii nu au dat detalii pe regiuni dar au informat că în Champagne, de exemplu, producția ar urma să fie mai scăzută decât în 2023, după grindina și înghețul din primăvară.