Guvernul avizează activitatea notarială electronică. În unele cazuri nu va mai trebui să veniți la un birou notarial

Guvernul avizează activitatea notarială electronică. În unele cazuri nu va mai trebui să veniți la un birou notarial
scris ieri, 18:32

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind activitatea notarială electronică, prin care vor fi digitalizate mai multe activități, printre care consultațiile, păstrarea documentelor, datarea certă și legalizarea traducerilor.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a afirmat, conform unui comunicat, că modificările prevăzute în acest proiect vor aduce o serie de beneficii, printre care acces facil la o listă utilă cu notarii publici care îndeplinesc acte și proceduri notariale în formă electronică, listă care va fi publicată pe site-ul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, dar și timp economisit.

Urmărește-ne și pe Google News
Prima taxă pentru care este pregătită extinderea amnistiei fiscale. Sunt vizate creanțele din ultimii 3 ani ale organizatorilor de spectacole, ”pe cale de insolvență” CITEȘTE ȘI Prima taxă pentru care este pregătită extinderea amnistiei fiscale. Sunt vizate creanțele din ultimii 3 ani ale organizatorilor de spectacole, ”pe cale de insolvență”
Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Cetățenii nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze fizic la un birou notarial în situația în care actele și procedurile notariale de care au nevoie vor putea fi îndeplinite fără prezență fizică", a explicat Gorghiu.

Totodată, printre beneficiile proiectului se află și sume economisite pentru cei care apelează la serviciile notarilor publici, prin eliminarea costurilor de multiplicare ori legalizare a înscrisurilor, precum și degrevarea sarcinilor și înlăturarea muncii manuale a notarilor publici și a personalului auxiliar din cadrul birourilor notariale, a menționat ministrul Justiției.

Dispută în Parlament privind casele de marcat și tipărirea bonului fiscal la plata cu cardul CITEȘTE ȘI Dispută în Parlament privind casele de marcat și tipărirea bonului fiscal la plata cu cardul

Proiectul contribuie și la eficientizarea și simplificarea operațiunilor notariale într-un cadru securizat, facilitarea circulației internaționale a actelor juridice internaționale în formă electronică, eliminarea impedimentelor de orice natură, generate de distanța fizică între cetățeanul beneficiar al serviciilor notariale și notarul public, dar și la impactul pozitiv asupra mediului înconjurător, prin diminuarea consumului de hârtie, a mai menționat Alina Gorghiu.

Potrivit lui Gorghiu, actul normativ adoptat de Guvern duce și la "acoperirea tuturor necesităților specifice, în contextul alinierii serviciilor notariale cu noile așteptări și nevoi ale societății, dat fiind ritmul sporit de evoluție a tehnologiei", precum și la "adaptarea actelor și procedurilor notariale, în condiții de siguranță, la evoluția tehnologiei și la rigurozitatea cerințelor UE" și la "simplificarea și securizarea operațiunilor notariale".

La rândul său, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a apreciat că vor fi "servicii notariale mai rapide și mai accesibile pentru toți românii", în urma adoptării proiectului.

"Toate actele și procedurile notariale electronice vor fi integrate într-o singură platformă IT, denumită Top-not, gestionată de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România", spune acesta.

Toate firmele din România trebuie să depună Declarația SAF-T în 2025. Costă până la 3.000 de euro. Explicațiile unui consultant fiscal CITEȘTE ȘI Toate firmele din România trebuie să depună Declarația SAF-T în 2025. Costă până la 3.000 de euro. Explicațiile unui consultant fiscal

El a menționat trei beneficii pentru români, cum ar fi transparentizarea - platforma Top-not permite trasabilitatea tuturor operațiunilor notariale electronice, securitatea și confidențialitatea datelor notariale, prin mecanisme de jurnalizare și stocare pe termen lung, precum și simplificarea accesului la duplicate și copii legalizate.

"Legea aduce beneficii concrete, în special pentru românii din diaspora, care pot accesa servicii notariale electronice fără să vină fizic la un birou notarial din România. Platforma Top-not va funcționa ca un proiect-pilot pentru interoperabilitatea la nivel național. Ea va fi interconectată cu alte sisteme informatice naționale, facilitând schimbul de date automat și limbajul digital comun al bazelor de date", a mai precizat ministrul Bogdan Ivan.

viewscnt
Afla mai multe despre
birou notarial
digital