Statul pregătește înființarea de ″paradisuri birocratice″ pentru energia regenerabilă pe teritoriul României, în care toate autorizațiile să fie date în cel mult 1 an

Statul pregătește înființarea de ″paradisuri birocratice″ pentru energia regenerabilă pe teritoriul României, în care toate autorizațiile să fie date în cel mult 1 an

Sursă foto: https://artha.global/

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris astăzi, 00:46

Statul pregătește desemnarea unor așa-numite ″zone pretabile accelerării proiectelor privind energia din surse regenerabile″ pe teritoriul României, în care procedurile de acordare a autorizațiilor legale necesare implementării acestor proiecte să nu dureze însumat mai mult de 12 luni, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Legislația națională trebuie modificată în acest sens pentru punerea ei în acord cu normele UE în domeniu. Dezvoltatorii din industria energiei regenerabile se plâng că, în multe cazuri, autorizarea proiectelor de către toate instituțiile cu atribuții în domeniu durează semnificativ mai mult.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ VIDEO Criză gravă la McDonald’s - Intoxicații alimentare cu E. Coli. Zeci de oameni s-au îmbolnăvit și o persoană a decedat după ce au mâncat hamburgeri în SUA. Acțiunile se prăbușesc CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Criză gravă la McDonald’s - Intoxicații alimentare cu E. Coli. Zeci de oameni s-au îmbolnăvit și o persoană a decedat după ce au mâncat hamburgeri în SUA. Acțiunile se prăbușesc
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Astfel, potrivit unui proiect legislativ, până la 21 mai 2025, Ministerul Energiei, împreună cu cele ale Mediului și Agriculturii, plus ANRE, Autoritatea Navală, Transelectrica, distribuitorii de energie și primăriile, vor trebui să efectueze ″o cartografiere coordonată pentru implementarea energiei din surse regenerabile pe teritoriul României cu scopul de a identifica potențialul intern și zonele de pe suprafața terestră, subterană, marină sau apele interioare disponibile necesare pentru crearea de centrale producătoare de energie din surse regenerabile, precum și a infrastructurii aferente, cum ar fi rețelele și instalațiile de stocare, inclusiv stocarea termică, care sunt necesare pentru a acoperi cel puțin contribuțiile lor naționale la obiectivul privind energia din surse regenerabile pentru 2030″.

În scopul identificării acestor zone, se va ține cont, în special, de: a) disponibilitatea energiei din surse regenerabile și potențialul de producere a energiei din surse regenerabile al diferitelor tipuri de tehnologii în zonele de pe suprafața terestră, subterană, marină sau apele interioare; b) cererea de energie preconizată, ținând seama de flexibilitatea potențială a consumului dispecerizabil și de câștigurile preconizate în materie de eficiență energetică și de integrarea sistemului energetic; c) disponibilitatea infrastructurilor energetice, inclusiv a rețelelor, a capacității de stocare și a altor instrumente de flexibilitate relevante, sau potențialul de a crea sau de a moderniza o astfel de infrastructură de rețea și capacitate de stocare.

VIDEO&FOTO Premieră - Start la drumul de mare viteză București- Giurgiu. Statul apelează la un concept vechi din 1970 CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Premieră - Start la drumul de mare viteză București- Giurgiu. Statul apelează la un concept vechi din 1970

Ulterior, aceleași autorități, în colaborare cu Secretariatul General al Guvernului (SGG), vor trebui ca, până pe 21 februarie 2026, să desemneze ″zone pretabile accelerării proiectelor privind energia din surse regenerabile pentru unul sau mai multe tipuri de surse regenerabile de energie″.

Termenul este în linie cu cel de la care va începe să fie aplicat un mecanism nou, de alocare prin licitații a capacităților disponibile de racordare a noilor unități de producție și stocare de energie, pentru limitarea volumului de solicitări, dar și pentru creșterea veniturilor aflate la dispoziția operatorilor de transport și distribuție pentru investiții în extinderea, întărirea și modernizarea rețelelor.

VIDEO & FOTO Chinezii au testat cu succes mașina care a zburat fără pilot 80 de km CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Chinezii au testat cu succes mașina care a zburat fără pilot 80 de km

În interiorul acestor zone de accelerare, procedura de acordare a autorizațiilor nu va depăși 12 luni în cazul proiectelor onshore și 2 ani în cazul celor offshore, cu posibilitate de prelungire cu maximum 6 luni, ″atunci când acest lucru este justificat în mod corespunzător din motive legate de circumstanțe excepționale″.

Procedura de acordare a autorizațiilor menționată vizează toate autorizațiile administrative relevante pentru construirea, retehnologizarea și exploatarea centralelor producătoare de energie din surse regenerabile, inclusiv cele care combină diferite surse regenerabile de energie, pompele de căldură și stocarea energiei în același amplasament, inclusiv instalațiile de producere a energiei electrice și termice, precum și activele necesare pentru conectarea unor astfel de centrale, pompe de căldură și stocări la rețea și pentru integrarea energiei din surse regenerabile în rețelele de încălzire și de răcire, inclusiv autorizațiile de racordare la rețea și, atunci când sunt necesare, evaluările de mediu. Procedura de acordare a autorizațiilor cuprinde toate etapele administrative, de la confirmarea caracterului complet al cererii de acordare a autorizației până la notificarea deciziei finale privind rezultatul procedurii de acordare a autorizației de către autoritatea competentă relevantă.

EXCLUSIV Signal Iduna revine la masa negocierii pentru a prelua Garanta Asigurări CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Signal Iduna revine la masa negocierii pentru a prelua Garanta Asigurări

În cazul proiectelor din afara zonelor de accelerare, procedura de autorizare nu va depăși 2 ani în cazul proiectelor onshore și 3 ani în cazul celor offshore.

Ca zone de accelerare vor fi desemnate zone terestre, de ape continentale și maritime suficient de omogene, în care nu se preconizează că implementarea unui anumit tip sau a unor anumite tipuri de surse regenerabile de energie va avea un impact semnificativ asupra mediului, în considerarea particularităților zonei selectate. Se va acorda prioritate suprafețelor artificiale și construite, cum ar fi acoperișurile și fațadele clădirilor, infrastructura de transport și împrejurimile sale directe, zonele de parcare, fermele, depozitele de deșeuri, siturile industriale, minele, corpurile de apă interioare artificiale, lacurile sau rezervoarele artificiale și, după caz, stațiile de tratare a apelor urbane reziduale, precum și terenurilor degradate care nu pot fi utilizate pentru agricultură.

Ucraina - De ce atacă fabricile de alcool din Rusia CITEȘTE ȘI Ucraina - De ce atacă fabricile de alcool din Rusia

Se exclud siturile Natura 2000 și zonele desemnate în cadrul sistemelor naționale de protecție pentru conservarea naturii și a biodiversității, principalele rute de migrație a păsărilor și a mamiferelor marine, precum și alte zone identificate pe baza hărților de sensibilitate și a instrumentelor menționate (...), cu excepția suprafețelor artificiale și construite situate în zonele respective, cum ar fi acoperișurile, zonele de parcare sau infrastructura de transport. Se utilizează toate instrumentele și seturile de date adecvate și proporționale pentru a identifica zonele în care centralele producătoare de energie din surse regenerabile nu ar avea niciun impact semnificativ asupra mediului, inclusiv cartografierea zonelor sensibile de faună sălbatică, ținând seama de datele disponibile în contextul dezvoltării unei rețele Natura 2000 coerente, atât în ceea ce privește tipurile de habitate și specii reglementate, cât și păsările și ariile protejate″, se menționează în draftul de act normativ.

După cum a relatat Profit.ro, statul român a cedat parțial în fața Bruxelles-ului și s-a angajat să majoreze ținta de pondere a surselor regenerabile în totalul consumului de energie, potrivit celei mai recente variante a Planului Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC) al României, elaborată de Ministerul Energiei. Comisia Europeană a recomandat României să crească ponderea surselor regenerabile de energie (SRE) în consumul final brut de energie la 41% în 2030, în timp ce autoritățile de la București au prezentat o țintă de 38,3%, majorată de la 36,2%.

viewscnt
Afla mai multe despre
zone de accelerare proiecte regenerabile
autorizații proiecte regenerabile
investiții energie regenerabilă
birocrație regenerabile