România a depus toate diligențele necesare pentru a face dovada că nu mai e necesar, în continuare, să fie redus pragul la microîntreprinderi, deoarece nu mai pot fi obținuți bani mulți din această măsură, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, la la un eveniment la care au participat reprezentanți ai întreprinderilor mici și mijlocii.
În prezent, pragul pentru microîntreprinderi este stabilit la 500.000 de euro, arată Agerpres.
"Planul fiscal este trimis în mod oficial la Comisia Europeană. Pe dumneavoastră vă interesează pragul la microîntreprinderi. Noi am depus toate diligențele necesare pentru a face dovada că nu mai e necesar ca România, în continuare, să reducă pragul la microîntreprinderi, fiindcă nu mai pot fi obținuți bani mulți din această măsură pe care Comisia Europeană insistă să o punem în aplicare. Am trecut acolo că decizia aparține coaliției de guvernare", a menționat Marcel Boloș.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Totodată, el și-a exprimat încrederea în "rațiunea și pragmatismul coaliției de guvernare pentru a sprijini comoara economică a României".
"IMM-urile sunt pentru România comoara economică pe care o are și, de aceea, trebuie să o protejăm. Dacă vom aduce o veste bună, atunci aceasta va fi, a deciziei pe care o va lua coaliția de guvernare pentru ca pragul la microîntreprinderi să nu fie afectat. Am explicat Comisiei Europene că, pentru România, traiectoria de ajustare a deficitului bugetar nu este afectată de pragul la microîntreprinderi - și să o lăsăm mai moale cu această poveste, că nu ține, dar aceasta este din culisele negocierilor cu Comisia - și au recunoscut așa, tacit, ca avem dreptate. De aceea, eu sunt convins că finalul va fi unul bun pentru dumneavoastră. Cum spuneam, sunteți comoara economică a României și trebuie să fim alături de dumneavoastră pentru a vă sprijini în toate demersurile și în ceea ce înseamnă mai ales predictibilitatea sistemului fiscal", a adăugat ministrul.
El a subliniat că, un alt lucru important, este cel legat de investiții.
"Anii 2025, 2026, 2027 sunt ani cruciali pentru dezvoltarea României, iar aceste investiții sunt la nivelul a 7,9% din PIB, care înseamnă 150 de miliarde de lei, înseamnă 30 de miliarde de euro. Asta vă afectează în mod direct, fie în calitate de furnizor de materie primă, fie în activitățile specifice pe care să le aveți, dar înseamnă un lucru extraordinar pentru țara noastră, înseamnă că proiectele mari de infrastructură au o șansă extraordinar de bună să fie duse la bun sfârșit. Este șansa pe care nu ne-ar fi iertat-o, dacă am fi compromis-o, generații întregi, pentru ca această dezvoltare și modernizare cu adevărat a infrastructurii să poată avea loc. De aceea, prin planul fiscal, pe lângă investiții, un alt lucru extraordinar de important este cel legat de impactul bugetar pentru traiectoria de ajustare și pentru eventualele măsuri fiscale care vin, cea mai mare parte din îmbunătățirea colectării", a mai spus Marcel Boloș.
Ministrul Finanțelor i-a felicitat reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii pentru activitatea din 2023 și le-a mulțumit că au fost alături de Guvernul României și de Ministerul Finanțelor.
"Felicitări pentru activitatea din anul 2023 - și sperăm, cu aceleași rezultate și mai bune și cu foarte multă dinamică economică, să aveți mult succes și în acest an, un an în care vreau să vă mulțumesc că ați fost alături de Guvernul României și de Ministerul Finanțelor pentru că au fost prea multe e-uri, fie că am avut e-Factura, fie că am avut e-Transport. Am mai avut și e-TVA-ul pe deasupra. Dar să știți că toate acestea le-am făcut cu bună credință, în speranța că vom aduce mai mulți bani la buget, dar odată cu aceasta v-am și creat anumite greutăți, poate și disfuncționalități în activitățile dumneavoastră. De aceea, profit de ocazie să vă mulțumesc și să vă cer scuze pentru ce a însemnat dificultățile pe care le-am creat, dar și pentru eforturile pe care le-ați depus pentru că, împreună, reușim să modernizăm sistemul fiscal și împreună reușim un mare lucru, pentru ca în piață să rămână competitorii corecți și cei care sunt buni platnici ai impozitelor și taxelor. Prin această fiscalitate creăm un viitor mai bun pentru România", a adăugat Marcel Boloș.
În cadrul evenimentului, pe baza informațiilor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, în funcție de profitul brut, cifra de afaceri, productivitate și performanță globală în afaceri, au fost acordate mai multe categorii de premii pentru antreprenori: Naționale generale (micro, mici, mijlocii, mari și pentru nou înființate), Regionale generale și județene (micro, mici, mijlocii, mari și pentru nou înființate), Naționale, pe domenii de activitate - cod CAEN (micro, mici, mijlocii, mari și pentru nou înființate).