Finanțele aduc clarificări în ce privește impozitare activității de explorare și exploatare a zăcămintelor din zona contiguă și zona economică exclusivă

Finanțele aduc clarificări în ce privește impozitare activității de explorare și exploatare a zăcămintelor din zona contiguă și zona economică exclusivă
scris 28 mai 2024

Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de hotărâre de guvern pentru modificarea normelor metodologice ale Codului Fiscal, în vederea stabilirii unui regim unitar de impozitare din punct de vedere fiscal și vamal a operațiunilor specifice activității de explorare și exploatare a zăcămintelor minerale naturale din zona contiguă și zona economică exclusivă a României.

De asemenea, proiectul prevede și corelarea cu unele modifcări legislative recente care au introdus în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate produsele cu nicotină, care nu conțin tutun, destinate consumului pe cale orală, prezentate sub formă de pulbere sau particule, comercializate în porții ambalate în pliculețe.

Urmărește-ne și pe Google News
DECIZIE Închisoare pentru desfășurarea jocurilor de noroc în anumite localități. Închisoare și pentru primari CITEȘTE ȘI DECIZIE Închisoare pentru desfășurarea jocurilor de noroc în anumite localități. Închisoare și pentru primari
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Modificările, de natură tehnică, și vor intra în vigoare doar după aprobarea de către Guvern și publicarea în Monitorul Oficial.

TVA

În prezent, se prevede că zona contiguă a României și zona economică exclusivă a României, astfel cum sunt delimitate prin Legea privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al mării teritoriale, al zonei contigue și al zonei economice exclusive ale României, fac parte din teritoriul României din punct de vedere al TVA, pentru operațiunile legate de activitățile desfășurate în exercitarea drepturilor prevăzute de art. 56 și 77 din Convenția Națiunilor Unite asupra dreptului mării. Aceste prevederi au fost introduse în normele metodologice ca urmare a liniilor directoare emise de Comitetul TVA din cadrul Comisiei Europene. Având în vedere că, potrivit interpretării date de Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1131 al Comisiei din 2 iulie 2019 de instituire a unui instrument vamal pentru punerea în aplicare a articolului 14a din Regulamentul (UE) 2016/1036 al Parlamentului European și al Consiliului și a articolului 24a din Regulamentul (UE) 2016/1037 al Parlamentului European și al Consiliului, precum și a liniilor directoare UE în acest domeniu, zona contiguă și zona economică exclusivă nu se consideră că fac parte din teritoriul vamal al Uniunii, în prezent operațiunile legate de activitățile de explorare și exploatare a zăcămintelor minerale naturale din aceste zone ar trebui să fie tratate diferit din punct de vedere fiscal (TVA și accize) și vamal, ceea ce impactează atât activitatea operatorilor economici, cât și a administrației fiscale și a autorității vamale.

Noi schimbări pregătite la ordinea de preempțiune în cazul vânzării terenurilor agricole CITEȘTE ȘI Noi schimbări pregătite la ordinea de preempțiune în cazul vânzării terenurilor agricole

Se propune abrogarea alin. (3) al pct. 2, în vederea aplicării unui tratament unitar din punct de vedere fiscal (TVA) și vamal pentru operațiunile legate de activitățile de explorare și exploatare a zăcămintelor minerale naturale în zona contiguă și zona economică exclusivă ale României, ceea ce presupune utilizarea aceluiași regim/acelorași documente în scop fiscal și vamal, reprezentând o simplificare administrativă, atât la nivelul organelor vamale/administrației fiscale, cât și la nivelul operatorilor economici care operează în aceste zone, creând astfel premisele dezvoltării activităților respective.

Accize

Prin OUG 43/2024 au fost introduse în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate produsele cu nicotină, care nu conțin tutun, destinate consumului pe cale orală, prezentate sub formă de pulbere sau particule în orice combinație a formelor respective, comercializate în porții ambalate în pliculețe, cu încadrarea tarifară NC 2404 91 90. De asemenea, au fost introduse prevederi referitoare la obligația de autorizare la autoritatea competentă a operatorului economic care produce, achiziționează din alte state membre ale Uniunii Europene sau importă produsele cu nicotină, care nu conțin tutun, destinate consumului pe cale orală, prezentate sub formă de pulbere sau particule în orice combinație a formelor respective, comercializate în porții ambalate în pliculețe, cu încadrarea tarifară NC 2404 91 90.

Nouă procedură avizată la înscrierea dreptului de proprietate asupra construcțiilor noi. Document eliminat CITEȘTE ȘI Nouă procedură avizată la înscrierea dreptului de proprietate asupra construcțiilor noi. Document eliminat

Se impune modificarea prevederilor de la pct. 170 alin. (1) de la titlul VIII ”Accize și alte taxe speciale” din Normele metodologice, în sensul că operatorul economic care produce, achiziționează din alte state membre ale Uniunii Europene sau importă produsele cu nicotină, care nu conțin tutun, destinate consumului pe cale orală, prezentate sub formă de pulbere sau particule în orice combinație a formelor respective, comercializate în porții ambalate în pliculețe, cu încadrarea tarifară NC 2404 91 90, trebuie să se autorizeze la autoritatea vamală teritorială.

Corelativ se impune modificarea anexei nr. 45 ”Cerere privind acordarea autorizației de operator economic cu produse supuse accizelor nearmonizate prevăzute la art. 439 alin. (2) lit. a) - c) din Codul fiscal” de la Titlul VIII ”Accize și alte taxe speciale” din Normele metodologice, în sensul introducerii produselor cu nicotină, care nu conțin tutun, destinate consumului pe cale orală, prevăzute la art. 439 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal.

viewscnt
Afla mai multe despre
pliculete nicotina
ministerul finantelor
resurse minerale
zona economica exclusiv
tva
accize