Măsurile de reducere a risipei alimentare, prin donarea alimentelor apropiate de data expirării, nu vor mai fi opționale, ci obligatorii pentru operatorii din domeniul agroalimentar. Aceștia din urmă vor fi obligați să întocmească planuri și rapoarte anuale de prevenire a risipei alimentare, să le publice pe o platformă națională, să încheie contracte pentru transferul gratuit al alimentelor în curs de expirare și să informeze consumatorii cu privire la combaterea risipei alimentare, prevede un proiect legislativ cu largă susținere parlamentară, adoptat de deputați prin vot final.
De ce este important: Regulile de prevenire a risipei alimentare în comerț, precum donarea alimentelor apropiate de data expirării, au intrat în vigoare în februarie 2019, dar nu sunt obligatorii, ci doar opționale pentru retaileri. Legea, adoptată în 2016, a fost ideea parlamentarilor și impune comercianților și producătorilor care nu reușesc să vândă alimentele aflate la 3 zile înainte de data de expirare să le doneze asociațiilor umanitare sau primăriilor, pentru sprijinirea familiilor sărace, sau să le vândă întreprinderilor sociale la puțin peste 3% din prețul lor.
Legea trebuia aplicată din 21 mai 2017, dar Guvernul Tudose a decis suspendarea actului normativ, în condițiile în care normele de aplicare nu fuseseră oricum elaborate, iar Legea nu putea fi astfel aplicată. Ordonanța Guvernului de suspendare a fost ulterior amendată de Parlament, astfel încât aplicarea Legii să fie suspendată până la 30 iunie 2018, cu argumentul că prevederile complexe necesită mai mult timp pentru implementare.
De asemenea important: De la intrarea în vigoare a legii, și Profit.ro a semnalat că legea este inaplicabilă în forma sa actuală, iar la aceeași concluzie au ajuns liderii partidelor parlamentare, care au propus, iar Parlamentul a adoptat în 2020 o serie de modificări ale legislației. Conform acestor modificări, alimentele, aproape de expirare, care sunt donate nu vor fi considerate livrare de bunuri, contractele de donație nu vor mai fi încheiate obligatoriu în formă autentică, iar ONG-urile specializate ca bănci de alimente vor fi incluse printre recipienții donaților de alimente.
Noul proiect legislativ, adoptat acum și care este semnat de numeroși parlamentari de la USR, PSD, PNL și UDMR, nu mai prevede doar opțiunea firmelor de a lua măsuri de reducere a risipei alimentare, ci le obligă la astfel de măsuri.
Dacă acum legea spune că operatorii economici din sectorul agroalimentar ”pot să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare”, proiectul adoptat prevede că firmele respective ”au obligaţia să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare”.
Astfel, operatorii economici implementează măsuri de prevenire şi reducere a risipei alimentare conform unei ierarhii de prevenire a risipei alimentare, care cuprinde vânzarea cu preţ redus a produselor alimentare aflate aproape de atingerea datei durabilităţii minimale; redistribuirea alimentelor prin transfer cu titlu gratuit, pentru consumul uman, către operatori economici din sfera ONG-urilor; utilizarea produselor alimentare pentru hrana animalelor; valorificarea elementelor şi a substanţelor conţinute în deşeurile alimentare pentru utilizări industriale; direcţionarea produselor alimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea transformării în compost sau în biogaz.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul ia noi măsuri pentru facilitarea angajării muncitorilor străini în România. Angajatorii scapă de posibile amenziÎn prezent, firmele care optează pentru măsurile de reducere a risipei alimentare prin donare pun la dispoziția autorităților cu atribuții de reglementare ”rapoarte anuale prin care să prezinte planurile de diminuare a risipei alimentare, alături de acțiunile întreprinse și rezultatele obținute”.
Acum, toate firmele din domeniu vor fi obligate să facă aceste rapoarte, dar și planuri de dminiuare a risipei alimentare, pe care să le încarce pe website-ul propriu și pe o platformă națională.
De asemenea, conform proiectului, ”operatorii economici trebuie să realizeze demersurile necesare pentru încheierea unui contract cadru cu operatori receptori pentru transferul cu titlul gratuit al alimentelor”.
Firmele din domeniu vor avea, totodată, obligația să implementeze ”măsuri de informare şi responsabilizare pentru salariaţi pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare”.
O altă obligație va consta în informarea consumatorilor despre obiceiurile de consum responsabile.
De asemenea, ”operatorii economici nu pot declara în mod deliberat ca fiind improprii, produsele agroalimentare nevândute și încă bune pentru consum, fără a aduce atingere regulilor privind siguranța alimentelor”.
Și pentru operatorii economici din industria ospitalităţii este prevăzută obligația de a ”facilita consumatorilor finali să ia, fără costuri suplimentare şi în condiţii corespunzătoare de ambalare, alimentele pe care nu le-au consumat, la finalul meselor servite, şi vor informa despre această posibilitate în mod clar şi vizibil în meniu”.
CITEȘTE ȘI Ciolacu și-a trimis un om de la cancelarie, cu studii de "Securitate și bună guvernare" la Colegiul Național de Apărare și de "Managementul Informaților de Securitate Națională" la SRI, să ocupe postul de secretar general al ANAF. Fostul SG al ANAF a primProiectul prevede și amenzi de la 10.000 lei ia 40.000 de lei pentru nepublicarea rapoartelor și planurilor după 6 luni de la data funcționării și utilizării platformei naţionale care să permită operatorilor economici încărcarea electronică a rapoartelor.
De aceste amenzi vor fi scutiți însă operatorii economici care se încadrează la definiţia microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici, au prevăzut inițiatorii.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale avea obligaţia să creeze până la data de 30 iunie 2025 platforma naţională pentru raportarea datelor privind risipa alimentară de către operatorii economici.
CITEȘTE ȘI Valoarea tichetelor culturale acordate angajaților a crescut și se apropie de 3 milioane euro anualProiectul mai prevede că și autorităţile şi instituţiile administraţiei publice au obligaţia să ia măsuri de prevenire şi diminuare a risipei alimentare atunci când în cadrul activităţii desfăşurate rămân sau pot rămâne surplusuri de alimente, dar pentru acestea nu există alte reguli definite în acest scop.
Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului.