Ce prevede noua legislație UE privind emisiile provenite din ferme

Ce prevede noua legislație UE privind emisiile provenite din ferme
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 aug 2024

O versiune revizuită a regulilor UE privind emisiile industriale a intrat în vigoare, aplicându-se la mai multe ferme de animale decât legislația anterioară.

Potrivit Comisiei Europene, directiva, cunoscută drept IED 2.0, se aplică acum și „celor mai poluante ferme de porci și păsări”, care sunt responsabile pentru aproximativ 30% din emisiile totale de amoniac din UE, arată Euractiv.

Urmărește-ne și pe Google News
Risc de penurie de alimente în regiuni din Europa din cauza caniculei CITEȘTE ȘI Risc de penurie de alimente în regiuni din Europa din cauza caniculei
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Legislația a stârnit controverse în rândul organizațiilor agricole și partidelor politice de dreapta, care s-au opus reglementării fermelor în conformitate cu aceleași standarde ca și sectoarele industriale precum fabricile de baterii și oțelăriile.

Măsurile se aplică fermelor de porci cu peste 350 de unități de animale (LSU), aproximativ echivalentul a 1.100 de porci adulți sau 700 de porci femele pentru reproducție.

Producția ecologică de porci și fermele extinse, unde animalele își petrec cea mai mare parte a timpului în aer liber, sunt scutite. Anterior, regulile reglementau doar fermele cu peste 2.000 de porci și 750 de scroafe.

Pragul pentru păsări rămâne la 280 LSU sau 40.000 pui de carne. Cu toate acestea, fermele producătoare de ouă se confruntă acum cu reglementări mai stricte, începând de la 21.400 de găini ouătoare.

Inițial, Comisia a propus includerea vitelor în legislație, dar Parlamentul European a exclus-o cu succes din textul final în timpul negocierilor cu statele membre UE.

Cu toate acestea, Comisia va raporta cu privire la combaterea poluării din fermele de vaci, care reprezintă 50% din emisiile de metan ale UE și 25% din emisiile sale de amoniac, până la sfârșitul anului 2026.

În pofida creșterii numărului de ferme afectate, organizațiile de mediu avertizează că IED 2.0 ar putea duce la un regres în privința reglementărilor. Directiva revizuită permite țărilor UE să aplice un „regim de reglementare mai permisiv” pentru fermieri, optând pentru proceduri de înregistrare mai simple în detrimentul permiselor complete.

Finanțele intenționează ca modificările Codului de Procedură Fiscală să intre în vigoare de la 1 octombrie CITEȘTE ȘI Finanțele intenționează ca modificările Codului de Procedură Fiscală să intre în vigoare de la 1 octombrie

În plus, noua lege include și dreptul oamenilor de a solicita despăgubiri pentru prejudicii asupra sănătății provocate de „poluarea ilegală”.

De asemenea, impune sancțiuni financiare mai stricte, companiile putând fi amendate cu cel puțin 3% din cifra de afaceri anuală a UE pentru încălcări grave. Autoritățile pot suspenda fermele neconforme, dar activitățile necesare pentru îngrijirea animalelor trebuie să continue pentru a asigura bunăstarea acestora.

Comisia are doi ani pentru a elabora reguli detaliate de funcționare, care vor fi elaborate în colaborare cu reprezentanții agriculturii, experții din statele membre și ONG-urile.

viewscnt
Afla mai multe despre
ferme
emisii