Cabinetul Ciolacu promite, în programul de guvernare transmis Parlamentului și analizat de Profit.ro, un plan de industrializare pe bază de licență, precum și construirea a cel puțin unui parc industrial în fiecare județ. De asemenea, printre noile scheme de ajutor de stat sunt prevăzute ajutoare pentru dezvoltarea afacerilor de către studenți, femei din IT, cât și pentu dezvoltarea comerțului online.
Astfel, un program va fi pentru dezvoltarea lanțurilor de producție locale, respectiv implementarea unei scheme de ajutor de stat cu scopul de a echilibra balanța comercială a României.
Domenii prioritare vor fi activitatea de producție în industria de medicamente și de echipamente medicale; chimică; petrochimică; alimentară; de tractoare; mașini, unelte și utilaje agricole; îngrășăminte; construcția de nave; piese auto; IT; energie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un alt program propus este de cel de industrializare pe bază de licență.
Va fi creat un fond de investiții care va contribui total sau parțial la cumpărarea de licențe de către fabricile autohtone, urmând să returneze anual un procent din încasări pentru utilizarea licențelor. Domeniile prioritare: sectoarele de producție cu intensitate tehnologică medie și înaltă și sectoarele ”verzi” (green) — tranziția către o producție prietenoasă cu mediul;
Un alt program va fi destinat dezvoltării incubatoarelor și parcurilor industriale, iar Guvernul Ciolacu promite ”construirea/ funcționalizarea a câte minimum un parc industrial/tehnologic pentru fiecare județ, cu implicarea autorităților locale pentru asigurarea utilităților și infrastructurii. Cel puțin unul pentru Start-up-uri în fiecare județ”.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT PROGRAMUL DE GUVERNARE - Ciolacu: Vom avea ”patriotism economic". Vom reduce gradual impozitarea muncii. Salariu minim brut de 3.900 lei, câștig mediu de peste 1.000 euro, inflație 8% în primele 6 luni de guvernareProgram Start-Up Student:
• Finanțarea incubatoarelor de afaceri pentru studenți în universități, în conlucrare cu partenerii locali (autorități publice, companii care activează pe piața locală). Granturi de până la 100.000 euro. Punctaj prioritar: afaceri dezvoltate în domeniul de specializare.
Pachetul de stimulare a producției interne și a lanțurilor de aprovizionare „Fabricat în România”.
Program pentru companiile implicate în realizarea de bunuri intermediare:
- Granturi de până la 200.000 de euro pentru companiile care realizează producție intermediară sau procesare în vederea susținerii costurilor, a diversificării ofertei, inovării și marketingului;
- Garanții de până la 1 milion de euro/companie pentru susținerea investițiilor în diversificarea ofertei și consolidarea cotelor de piață.
CITEȘTE ȘI LISTA miniștrilor PSDSchemă de ajutor de stat ”Innovation”:
- Deducerea a până la 80% din costurile necesare pentru invenții, inclusiv acoperirea cheltuielilor cu înregistrarea și protejarea invențiilor cu obligația implementării efective în România.
- Granturi pentru digitalizare și comerț online (pentru IMM):
- Granturi între 50.000 și 200.000 de euro pentru firmele cu cifra de afaceri mai mică de 1 mil. de euro, pentru software certificat de e-Commerce și de administrare a unei firme (de tip ERP).
- Schemă de ajutor de stat pentru retehnologizarea companiilor locale:
- Schemă pentru sprijinirea transferului de tehnologie. Punctaj suplimentar: industrii exportatoare, nepoluante.
CITEȘTE ȘI LISTA miniștrilor PNLProgramul România Tech Nation:
- Schemă de ajutor de stat pentru susținerea înființării de Start-Up-uri cu componentă digitală în fiecare județ, prin acordarea unui grant de 50.000 de euro/Start-Up. Este necesară includerea obligatorie a componentei de educație, training și mentorat, cu asigurarea unui loc în makerspace, incubator de afaceri sau accelerator local.
Program Women in tech:
- Schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea femeilor antreprenor pentru deschiderea de afaceri în domeniul tehnologiei. Vor fi acordate granturi cu componentă în fiecare județ.
Programul Starter kit:
- Schemă de ajutor de stat pentru asigurarea suportului pentru transformarea/transferul companiilor în era digitală prin acordarea de vouchere de digitalizare în valoare de 5.000 euro/companie.
- Înființarea a cel puțin unui laborator de robotică și makerspace în fiecare județ, în care să se asigure programe de training pentru a începe, crește și dezvolta o companie în domeniul digital;
- Tech Tour Trucks - campanii de promovare a educației tech în comunități;
- Tech Capital of the Year - prin care să fie desemnat un oraș drept capitală a tehnologiei în urma unui concurs la care
să participe întreprinzătorii sau administrațiile locale care folosesc/implementează/desfășoară activități în cele mai noi domenii ale tehnologiei și științei.