Digitalizarea industriei de carte și apariția primelor platforme de audiobookuri în limba română au condus la apariția unei noi profesii pe piața muncii din România, care devine tot mai populară în rândul actorilor și al jurnaliștilor: naratorul de cărți în format audio.
”Un narator de audiobookuri câștigă între 200 și 500 de euro net pentru fiecare carte citită, în funcție de notorietatea pe care o are, dar și de lungimea și de complexitatea cărții citite. Am observat că mulți dintre ei și-au descoperit o vocație în a nara cărți și această activitate devenit o pasiune pentru ei, ne-a surprins cât de mult timp alocă noului hobby”, a declarat Dan Vidrașcu, CEO al Voxa.
Naratorul unui audiobook este ales în funcție de categoria în care se încadrează cartea ce urmează să fie citită (dezvoltare personală, business, ficțiune, literatură, cărți de copii etc.), iar editorul decide potrivirea dintre vocea naratorului și conținutul cărții. De asemenea, o condiție necesară pentru narator este ca acesta să citească cartea înainte să vină în studio, pentru a se familiariza cu lectura.
”Un audiobook ia naștere în 45 de zile și cuprinde mai multe etape: alegerea naratorului, programarea sesiunilor de înregistrare, editarea materialului înregistrat (pentru a elimina pauzele, eventualele zgomote sau repetițiile naratorului), redactarea materialului editat (ascultarea înregistrării concomitent cu lectura cărții de către un editor pentru a identifica greșelile), corectarea materialului, editarea finală și masterizarea sunetului”, a mai spus Dan Vidrașcu.