Franța: Importurile de energie au dublat deficitul balanței comerciale

Franța: Importurile de energie au dublat deficitul balanței comerciale
scris 8 feb 2023

Deficitul balanței comerciale a Franței s-a dublat în 2022 până la un nou maxim istoric, în condițiile în care criza energetică din Europa a dus la explozia importurilor de gaze naturale, petrol și energie electrică, arată datele oficiale, transmite Reuters.

Deficitul balanței comerciale a urcat până la 164 miliarde de euro în 2022, de la 78 de miliarde de euro în 2021, iar 86% din această creștere se datorează în mod direct importurilor de energie, a precizat Ministerul Comerțului.

Urmărește-ne și pe Google News
Standard&Poors: Scumpirile îi vor scoate pe europeni pe străzi. România, inclusă în plutonul țărilor cu demonstrații de obicei pașnice, chiar și atunci când participă zeci de mii de persoane CITEȘTE ȘI Standard&Poors: Scumpirile îi vor scoate pe europeni pe străzi. România, inclusă în plutonul țărilor cu demonstrații de obicei pașnice, chiar și atunci când participă zeci de mii de persoane

La fel ca și alte țări europene, Franța s-a grăbit să își umple depozitele de gaze înainte de venirea iernii, în contextul în care exporturile de gaze rusești spre Europa au fost reduse după izbucnirea războiului din Ucraina, ceea ce a dus prețurile la gaze la un nivel record, scrie Agerpres.

De asemenea, prețul ridicat al petrolului a agravat și el deficitul balanței comerciale a Franței, iar în paralel țara a devenit un importator net de electricitate după ce un număr record de centrale nucleare au fost deconectate de la rețea pentru lucrări de mentenanță.

De asemenea, deprecierea dolarului american, care a făcut bunurile produse de economiile din zona euro mai scumpe pe piețele internaționale, precum și problemele apărute pe lanțurile de aprovizionare, au contribuit și ele la agravarea deficitului balanței comerciale.

Ca urmare a agravării deficitului balanței comerciale, contul curent al Franței a înregistrat un deficit de 54 de miliarde de euro în 2022, după ce în 2021 a înregistrat un surplus, în pofida faptului că anul trecut Franța a înregistrat un surplus record de pe urma schimburilor de servicii, grație veniturilor mai mari generate de sectoarele transporturi și turism, arată datele publicate marți.

viewscnt
Afla mai multe despre
franța
energie
deficit