Ce crede despre Europa J.D. Vance, candidatul lui Donald Trump pentru funcția de vicepreședinte al SUA

Ce crede despre Europa J.D. Vance, candidatul lui Donald Trump pentru funcția de vicepreședinte al SUA
scris 16 iul 2024

Senatorul J.D. Vance, pe care Donald Trump și l-ar dori vicepreședinte dacă ajunge iar la Casa Albă, are multe de spus despre Europa. În calitate de campion al izolaționismului american și de critic ferm al ajutorului acordat Ucrainei, nominalizarea senatorului de 39 de ani din Ohio a stârnit panică în rândul diplomaților de peste Atlantic, scrie POLITICO.

Dar ce ar putea însemna un vicepreședinte Vance pentru Europa? De la Germania "idioată" la Marea Britanie "islamistă", POLITICO a făcut o selecție a unor declarații pe care senatorul le-a făcut în decursul timpului despre Bătrânul Continent, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Sardeluța marinată, un nou produs românesc recunoscut și protejat în Uniunea Europeană CITEȘTE ȘI FOTO Sardeluța marinată, un nou produs românesc recunoscut și protejat în Uniunea Europeană
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

DESPRE UE

Vance a criticat dur Bruxelles-ul în legătură cu decizia sa de a bloca fonduri destinate Ungariei și Poloniei, din cauza preocupărilor legate de respectarea democrației și statului de drept în cele două state.

"Știți, UE a păstrat miliarde de dolari din ajutorul promis Ungariei, din cauza opiniilor sale privind Ucraina. A reținut miliarde de dolari din ajutorul promis unui guvern anterior din Polonia, din cauza opiniilor guvernului conservator polonez", a declarat acesta într-un interviu acordat în februarie.

"Aceasta nu este o ordine bazată pe reguli. Aceasta este Europa de la Bruxelles și Berlin, care impune viziuni liberale imperialiste asupra restului continentului", a afirmat Vance.

DESPRE UNGARIA

La fel ca Trump, Vance l-a lăudat pe premierul ungar Viktor Orbán și a propus să se ia exemplu de la acesta în materie de politică socială.

"În Ungaria, sub conducerea lui Orbán, se oferă împrumuturi cuplurilor proaspăt căsătorite, care sunt scutite la un moment dat (de dobândă) dacă acele cupluri au rămas împreună și au avut copii. De ce nu putem face asta aici? De ce nu putem promova cu adevărat formarea familiilor?", a declarat el pentru un thinktank conservator în 2021.

De asemenea, Vance a făcut apel la "de-woke-ificarea" școlilor și l-a citat pe Orbán ca sursă de inspirație într-o apariție la un podcast de dreapta în septembrie anul trecut. "Ce faci la Departamentul de Educație? Ei bine, faci ceea ce a făcut Viktor Orbán în Ungaria, adică practic spui: 'Nu mai ai voie să predai teoria critică a rasei, nu mai ai voie să predai teoria critică a genului ... Nu mai ai voie să faci aceste lucruri și să primești un dolar din banii federali sau un dolar din banii statului'", a arătat el,

DESPRE POLONIA

Vance l-a atacat pe Donald Tusk după ce premierul polonez i-a criticat pe republicani pentru blocarea ajutorului american pentru Ucraina în luna februarie a acestui an. "Noul lider al Poloniei își arestează adversarii politici și datorează securitatea țării sale generozității mele", a scris Vance într-o postare pe rețelele sociale. "Ar putea lua în considerare să arate puțină apreciere sau cel puțin să-și atenueze propriile impulsuri autoritare", a punctat Vance.

El a solicitat administrației Biden să reacționeze la schimbările preconizate în presa de stat de guvernul Tusk, care i-a îndepărtat din funcții pe loialii instalați de guvernul conservator anterior. "Vă îndemn să încurajați noul guvern al Poloniei să reconsidere orice acțiuni care ar putea submina acest guvern sau libertățile pe care cetățenii polonezi și americani le prețuiesc", a declarat el în ianuarie.

Preocupările poloneze privind securitatea în legătură cu agresiunea rusă au fost exagerate, a mai declarat Vance într-un interviu acordat CNN în decembrie anul trecut. "Ideea că (Putin) poate mărșălui spre Polonia sau Berlin este absurdă", a spus el.

FOTO Imagini spectaculoase - Au început forajele pentru modernizarea Transfăgărășanului CITEȘTE ȘI FOTO Imagini spectaculoase - Au început forajele pentru modernizarea Transfăgărășanului

DESPRE GERMANIA

Armata Berlinului este un caz pierdut, iar politica sa energetică este "idioată", potrivit lui Vance.

"Comportamentul Germaniei în acest război este rușinos și este insultător pentru alegătorii noștri faptul că prea mulți republicani sunt de acord cu el. Toate promisiunile lor s-au materializat în bălegar", a răbufnit el pe rețelele sociale în martie anul trecut. "De ce subvenționează contribuabilii americani politica energetică germană idioată și politica de apărare slabă? Un mister", a adăugat el.

Vance a atacat din nou capacitățile de apărare ale Germaniei într-un articol pentru Financial Times în februarie. "Germania cheltuiește în fiecare an mult mai mult decât Franța pentru apărare, dar nu prea are ce să arate. Armata franceză include șase brigăzi de arme combinate extrem de capabile, dar Bundeswehr abia poate aduna o singură brigadă pregătită de luptă", a spus el. "Germania este cea mai importantă economie din Europa, dar se bazează pe energia importată și pe forța militară împrumutată", a afirmat Vance.

Senatorul a comentat, de asemenea, popularitatea în creștere a extremei dreapta în Germania într-un interviu din februarie, susținând că "AfD se descurcă bine" din cauza "unei rezistențe în creștere față de migrația în masă".

DESPRE MAREA BRITANIE

Ministrul britanic de externe, David Lammy, îl enumeră pe Vance printre prietenii săi, însă acest lucru nu l-a împiedicat pe senatorul american să atace Marea Britanie ca fiind o "țară islamistă".

"Trebuie să lovesc în Marea Britanie cu un lucru. Vorbeam recent cu un prieten și vorbeam despre unul dintre marile pericole din lume, desigur, proliferarea nucleară", a spus el la o conferință conservatoare săptămâna trecută. "Și vorbeam despre care este prima țară cu adevărat islamistă care va obține o armă nucleară. Și ne gândeam poate că este Iranul, poate că Pakistanul contează deja și apoi am decis în cele din urmă că poate este, de fapt, Marea Britanie, deoarece laburiștii tocmai au preluat puterea", a spus Vance.

DESPRE ITALIA

Nici premierul italian de extremă dreapta Giorgia Meloni nu a putut scăpa de furia lui Vance. "Victoria lui Meloni în Italia a fost în mare măsură o respingere a politicilor de imigrație de la Bruxelles. Cu toate acestea, ea a fost o catastrofă totală în ceea ce privește reducerea efectivă a migrației către Italia", a declarat Vance într-un interviu acordat în februarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
j.d. vance