Ca fostă corporatistă, iar acum antreprenoare, Ioana Pantelimon, fondatoarea Froopt, un magazinul online de fructe și legume ecologice, lansat în vara anului trecut, a învățat că oamenii au nevoie în primul rând de structură, reguli precise, viziune și feedback.
„Aceste 4 lucruri am văzut eu că sunt cele mai importante pentru angajați. Și asta am și făcut. Le-am pus în practică încă de la început. Acum avem o echipă formată din 7 persoane și avem ocazia să discutăm zilnic despre unde suntem, ce am putea face mai bine, ei sunt ascultați, toată lumea are un cuvânt de spus și încercăm să facem lucrurile mai bine în fiecare zi”, spune, la emisiunea Pastila de HR de la PROFIT NEWS TV, Ioana Pantelimon.
Un avantaj al unei companii mici, continuă ea, este agilitatea, faptul că pot schimba strategia de pe o zi pe alta.
„Și cumva oamenii se simt importanți, valorizați și că părerea lor contează. Și până acum asta a fost rețeta de succes. Însă, ne-a fost extrem de greu la început. În primul rând a trebuit să-mi ajustez discursul, adică să vorbesc pe înțelesul oamenilor care au o altă activitate decât cea bancară cu care eram eu obișnuită. Și am avut de câștigat. Pe urmă, am văzut că oamenii caută să fie cât mai eficienți, adică să lucreze cât mai aproape de casă, așa că am recrutat în zona depozitului, în Chitila”, spune aceasta, adăugând că totodată e foarte importat să asculți oamenii și să nu presupui că ei știu ceva dinainte.
De asemenea, ea subliniază și importanța transparenței și menținerii contactului cu angajații în fiecare zi, pentru a fi fericiți.
„Lucrurile de bază precum transparența, promisiunile să se întâmple, corectitudinea, astea nu le mai pun la socoteală. Nu am putea să construim o echipă fără să fim onești și să avem lucrurile de bază implementate”, precizează ea.
Startup-ul se va concentra în continuare pe vânzarea și distribuția de legume și fructe ecologice, iar pentru viitor nu are planuri de a face și producție.
„Nu o să producem pentru că atunci când faci mai multe lucruri îți pierzi focusul principal. O să rămânem doar pe partea de lanț scurt cu fermierii care produc, pe depozitare în bune condiții și livrare către client. Și oricum nu e fezabil. Toți cei care au încercat să facă producție, vânzare și distribuție au eșuat sau o fac la o scară extrem de mică, cu eforturi considerabile. Nu se poate să le faci pe ambele bine, ceva îți scapă din vedere”, mai spune antreprenoarea.
„Chiar dacă e un magazin online, Froopt este până la urmă o companie de tehnologie, investim destul de mult în site, în experiența clientului și vom rămâne așa. Investim în continuare în capacitățile de depozitare, ambalare, sortare, etichetare, toate să se facă în bune condiții. Odată cu creșterea dimensiunii activității și capacitatea de depozitare va trebui ajustată”, afirmă antreprenorul.