Verchere (OMV Petrom): Primul metru cub de gaz din Neptun Deep ar putea fi extras la 5 ani de la o eventuală modificare a legii offshore

Verchere (OMV Petrom): Primul metru cub de gaz din Neptun Deep ar putea fi extras la 5 ani de la o eventuală modificare a legii offshore
scris 13 feb 2020

Tergiversarea de către guvernanți a modificării legii offshore ar putea compromite definitiv exploatarea gazelor din Marea Neagră, fereastra de oportunitate reprezentată de utilizarea gazului drept combustibil de tranziție urmând a se închide mai devreme decât se anticipa în urma adoptării noului Pact Ecologic la nivelul UE.

Motivul: în cel mai optimist scenariu, în care Parlamentul va modifica în acest an legea offshore, iar Exxon va reuși să-și vândă participația până la finalul lui 2020, prima moleculă de gaz va fi extrasă din perimetrul Neptun Deep, deținut, cel puțin deocamdată, de ExxonMobil și OMV Petrom, de-abia în 2025.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit CEO-ului OMV Petrom, Christina Verchere, intervalul de la data unei eventuale modificări a legii offshore până la cea a începerii producției este de aproximativ 5 ani.

CEO-ul OMV Petrom pune în premieră sub semnul întrebării proiectul Neptun Deep: Mă tem, pentru prima dată, că trecem de la \ CITEȘTE ȘI CEO-ul OMV Petrom pune în premieră sub semnul întrebării proiectul Neptun Deep: Mă tem, pentru prima dată, că trecem de la "când" la "dacă"

"Adoptarea unei decizii finale de investiție implică un acord între titularii proiectului (OMV Petrom și Exxon sau compania/companiile care vor cumpăra participația americanilor în Neptun Deep - n.r.). După ce vom vedea legea offshore (conținutul său, modificările propuse - n.r.) , și pe aceasta adoptată (de către Parlament - n.r.), probabil că vor trece între 9 și 12 luni (până la adoptarea unei decizii finale de investiție). … În ceea ce privește primul metru cub de gaz în cazul unui proiect de asemenea dimensiuni și complexitate, estimăm că acesta va fi extras în aproximativ 4 ani de la luarea deciziei finale de investiție”, a declarat Verchere, răspunzând unei întrebări adresate de un analist al Erste Bank în cadrul conferinței cu analiștii.

Verchere a refuzat să confirme sau să infirme dacă OMV Petrom este interesată să achiziționeze o parte a participației ExxonMobil în Neptun Deep, precizând că, în prezent, importantă pentru proiect este modificarea legii offshore.

"Trebuie să vedem în prealabil că legea offshore a fost adoptată și, de asemenea ce conține aceasta, pentru că de ea depind atât aspectele economice ale proiectului, cât și stabilitatea (legislativă - n.r.). Ne interesează în mod special clauza de stabilitatea și termenii competitivi care credem că sunt necesari pentru a permite proiectului să înainteze”, a precizat Verchere.

Noile declarații par a lămuri motivele pentru care CEO-ul pare că și-a pierdut optimismul, punând săptămâna trecută pentru prima dată sub semnul întrebării adoptarea unei decizii finale de investiție în proiectul Neptun Deep.

“În absența unei modificări a Legii Offshore, mă tem, pentru prima dată, că trecem (în ceea ce privește luarea unei decizii de investiții favorabile - n.r.) de la «când» la «dacă». Iar acest lucru ar fi o pierdere uriașă pentru România”, a afirmat joi CEO-ul OMV Petrom, cu ocazia prezentării rezultatelor companiei pe anul trecut.

Chiar dacă actualul ministru al economiei și energiei, Virgil Popescu, a declarat că este dedicat declanșării producției în Marea Neagră, perspectivele par mai degrabă sumbre.

Ministrul a anunțat că o modificare a legii offshore va fi realizată numai în Parlament, în urma realizării unui “consens politic”.

Numai că realizarea unui consens politic pare de-a dreptul imposibil. Nu numai că actualul ministru este unul dintre “autorii morali” ai legii offshore, alături de fostul său șef din Comisia de Industrii a Camerei Deputaților, deputatul PSD Iulian Iancu, însă parlamentarii par dispuși, din motive electorale, să se situeze pe poziții contrare relaxării fiscalității în domeniul offshore.

În această săptămână, Senatul a respins prima ordonanță de urgență emisă anul acesta de Guvernul Orban, prin care erau abrogate o serie de prevederi ale OUG 114 și care liberaliza piața gazelor de la 1 iulie 2020.

Chiar dacă decizională este Camera Deputaților, acesta reprezintă un semnal că este puțin probabil ca parlamentarii să privească cu ochi mai buni o eventuală modificare a legii offshore decât abrogarea OUG 114.

Un alt obstacol este reprezentat de decizia Exxon de a se retrage din proiect.

Potrivit unor surse din piața energetică, BSOG se numără, alături de alte Lukoil, Mol sau Cox LLC, printre companiile care au cerut acces la camera de date deschisă de ExxonMobil în vederea vânzării fie a participației, fie a companiei care deține participația americanilor la Neptun Deep. Un consorțiu format de OMV Petrom, Romgaz și polonezii de la PGNiG, în schimb, consultă datele la camera deschisă de OMV.

În pofida acestui interes din partea mai multor companii, vânzarea este încă departe de a fi o certitudine.

“Nu ne așteptăm să înstrăinăm toate activele scoase la vânzare”, a afirmat CEO-ul Exxon, Darren Woods, ci numai pe cele pentru care compania primește oferte peste valoarea pe care acestea ar avea-o dacă ar rămâne în portofoliul ExxonMobil.

viewscnt
Afla mai multe despre
neptun deep
exxon
omv petrom
producție
gaz