Senatul a respins, luni, prima ordonanță de urgență emisă anul acesta de Guvernul Orban, prin care sunt eliminate taxa pe activele bancare și cerințele de capitalizare pentru fondurile private de pensii, prevăzute în OUG nr. 114/2018. Guvernul și-a angajat, la finele anului trecut, răspunderea în Parlament pe toate aceste modificări, dar cum PSD a sesizat proiectul la Curtea Constituțională, iar modificările nu au putut intra în vigoare, Executivul a emis prevederile care schimbau OU 114 prin ordonanță. Actul respins astăzi de senatori îngheață și indemnizațiile demnitarilor, dar și punctul de amendă, care ar fi urmat să crească.
În total, 69 de senatori au votat pentru respingerea ordonanței, 42 nu au fost de acord cu respingerea, iar 3 senatori s-au abținut. Decizia finală aparține Camerei Deputaților.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De ce este important: Înlăturarea efectelor considerate negative pentru economie ale OUG nr. 114/2018 s-a numărat printre principalele angajamente asumate de Executivul PNL prin programul de guvernare. OUG nr. 1/2020 a fost adoptată de Guvernul Orban pe 6 ianuarie, iar prevederile acesteia sunt, astăzi, în vigoare, până la o eventuală decizie contrarie finală a Parlamentului.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT PNL prezintă programul guvernului Orban2, pe care însă nu îl susține: reorganizarea Finanțelor și ANAF, conectarea caselor de marcat și SAF-TPrintre altele, actul normativ respins acum de senatori a eliminat taxa pe activele bancare, cerințele suplimentare de capitalizare pentru administratorii fondurilor de pensii private obligatorii și suprataxa de 2% din energie datorată ANRE, instituind totodată un calendar etapizat de eliminare a prețurilor reglementate la energie electrică și gaze naturale. De asemenea, a fost eliminată prevederea care amenda furnizorii de rețele de comunicații electronice cu amendă în cuantum de până la 10% din cifra de afaceri, de la 15 martie 2020, pentru contracte sau servicii efectuate fără existența dreptului de acces sau în lipsa autorizației de construire.
Aceeași ordonanță a desființat Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, a stabilit că indemnizațiile demnitarilor vor fi plafonate la nivelul lunii decembrie 2019 și nu vor fi majorate o dată cu creșterea salariului minim brut pe economie, a amânat aplicarea prevederii din Codul Administrativ privind acordarea de pensii speciale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților consiliilor județene și a interzis detașările de personal de la companii de stat sau private către administrația publică.
CITEȘTE ȘI Isărescu, despre majorarea pensiilor promisă de politicieni peste un deficit bugetar: Întrebarea care trebuie pusă e de unde împrumuți acești bani și la ce costuriDe asemenea, în ordonanța aprobată a fost prevăzută din nou plafonarea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă, în schimb, nu a mai fost interzis cumulul pensiei cu câștigul salarial sau după caz, cu veniturile asimilate acestuia, în cadrul autorităților sau instituțiilor publice centrale sau locale.
Consiliul Legislativ, deși a formulat un aviz pozitiv ordonanței, a transmis mai multe observații critice, avertizând, de exemplu, că prevederea prin care ANRE este obligată ca, până la finalul lunii martie 2020, să transfere către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri sumele rămase necheltuite din încasările provenite din suprataxa de 2% pe cifra de afaceri anuală a companiilor din energie, abrogată de aceeași OUG, ar putea încălca legislația de funcționare a Autorității.
Printre prevederile OUG 114/2018 de care Guvernul Orban nu s-a atins se numără instituirea unui salariu minim brut aparte în industria construcțiilor, cifrat la 3.000 de lei pe lună.