GRAFIC Isărescu avertizează din nou că trebuie reduse deficitele: Dacă nu îți vine mintea la cap la timp, te corectează alții

GRAFIC Isărescu avertizează din nou că trebuie reduse deficitele: Dacă nu îți vine mintea la cap la timp, te corectează alții
scris 11 feb 2020

Guvernatorul Mugur Isărescu prezintă o prognoză mai bună privind inflația, dar avertizează din nou asupra problemei “acute” a deficitelor fiscale și contului curent în creștere și spune că rezolvarea este 100% politică și nu monetară.

România a trecut de la un sold bugetar apropiat de echilibru în 2015 (-0,6% din produsul intern brut) la deficite de 3% din PIB în anii următori și chiar 4,6% în 2019, cu o estimare de 3,6% a guvernului pentru acest an. Deficitul de cont curent a crescut în consecință și a ajuns de la un nivel apropiat de 0 la 5% din PIB anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News

“Vom ieși foarte greu din această politică pro-ciclică care a durat 3-4 ani”, spune Isărescu. “Problema corecției pe care trebuie să o facem este una serioasă.”

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Guvernatorul remarcă din nou creșterea puternică a consumului intern, în special ca urmare a majorării salariilor, unde am avut creșteri de două cifre în ultimii ani, mai cu seamă în sectorul bugetar.

Cîțu: România va intra în procedura de deficit excesiv, cel mai devreme în martie CITEȘTE ȘI Cîțu: România va intra în procedura de deficit excesiv, cel mai devreme în martie

Pentru acest an este programată o creștere cu 40% a pensiilor începând cu luna septembrie, lucru ce ar arunca în aer finanțele țării mai ales din 2021, potrivit analiștilor. Consiliul Fiscal estimează că deficitul bugetar va urca la 4,6% din PIB în acest an și la 6% în 2021.

“Dacă nu îți vine mintea la cap la timp, te corectează alții. Te pot corecta instituțiile externe sau piețele. Piețele sunt cele mai dure”, spune Isărescu.

Guvernatorul face referire și la procedura de deficit excesiv pe care Comisia Europeană o va declanșa împotriva României ca urmare a depășirii limitei de 3% din PIB stabilită în tratatele europene.

“S-ar putea să apară un conflict între cum e construit bugetul și ce ne spune Comisia Europeană”, arată Isărescu.

Guvernatorul notează și că actualul guvern PNL a arătat că va respecta legile în vigoare, precum cea privind majorarea pensiilor, dar și că, pe de altă parte, nu are majoritate.

EXCLUSIV Finanțele vor să schimbe conducerea CEC și Eximbank în mijlocul mandatului, misiune complicată. CEC va raporta cele mai bune rezultate din ultimii 15 ani, cu profit net de 400 milioane lei și creșteri de două cifre pe toate liniile CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Finanțele vor să schimbe conducerea CEC și Eximbank în mijlocul mandatului, misiune complicată. CEC va raporta cele mai bune rezultate din ultimii 15 ani, cu profit net de 400 milioane lei și creșteri de două cifre pe toate liniile

“Nu recomandăm să majorăm impozitele. Dacă partenerii internaționali ne-o vor cere, să vedem cum scoatem cămașa din acest impas”, spune Isărescu, care adaugă că o majorare de impozite ar putea să grăbească declinul dinamicii.

Banca centrală nu a ajuns la un acord cu ultimele două guverne privind măsurile de corecție, spune Isărescu, deși măsurile ar trebui să vină de la executiv.

“Partea fiscal-bugetară este 100% politică. Nu ține de noi câtuși de puțin”, spune guvernatorul care adaugă că preocuparea băncii centrale este să nu agraveze situația prin intervenții monetare, în condițiile în care 80% din deficitul de cont curent este generat de deficitul bugetar.

“Logica politică este să dai. Dacă nu dai e rău, dacă iei e catastrofă”, spune Isărescu. “Clasa politică stă în fața electoratului. De aceea nu știu cum o să ieșim din situația aceasta”, adaugă guvernatorul.

BNR a menținut dobânda cheie la 2,5% și a redus rezervele minime obligatorii la valută la cea mai recentă ședință de politică monetară. Banca centrală estimează o inflație de 3% la finele anului, o rată ușor mai mică decât cea din prognoza anterioară.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
deficit bugetar
crestere economica
deficit cont curent
austeritate
mugur isarescu