Romgaz a semnat, în ultimele zile, două contracte de vânzare a gazelor la preț reglementat de 68 de lei/MWh, în valoare de 21,65 milioane de lei, respectiv 9 miloane de lei, pentru iarna viitoare, cu S.C. Termo Calor Confort S.A., companie deținută de consiliul local Pitești, și Modern Calor SA, care alimentează municipiul Botoșani. Interesant este că cele două companii și, implicit, nici cantitățile contractate, nu figurează pe lista de consumatori non-casnici aprobată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Surprinde cantitatea mare aferentă contractului (318.000 MWh), care face ca S.C. Termo Calor Confort S.A, unicul furnizor de energie termică pentru populația din municipiul Pitești, să ocupe poziția a treia în topul clienților Romgaz beneficiari de gaz la preț reglementat pentru termoficare, după Electrocentrale București și Termoficare Oradea SA.
În plus, se pare că lista cu cantitățile aprobate de ANRE nu este finală (deși a fost modificată la finalul săptămânii trecute), ceea ce face posibil ca, la iarnă, producția pe care cei doi mari producători, Romgaz și OMV Petrom, sunt obligați să o vândă la preț reglementat să fie considerabil mai mare. În prezent, cele două companii sunt obligate să vândă la preț reglementat peste 30% din producție, în cazul OMV Petrom, și peste 50% din producție, în cazul Romgaz.
Pe lista ANRE figurează 18 companii (dintre care două sunt chiar Romgaz și OMV Petrom, iar două sunt comune), însă potrivit unui raport al aceleiași instituții în România există nu mai puțin de 49 de servicii publice alimentate cu energie termică în sistem centralizat. De ce nu au fost cuprinse toate pe lista inițială, nici măcar pe cea revizuită în urmă cu câteva zile, nu se știe. Este posibil ca respectivele companii nu să fi avut toate actele în ordine, să aibă licențe de furnizare sau autorizații de funcționare expirate.
Lista ANRE cu cantitățile și companiile eligibile pentru obținerea de gaz la preț reglementat pentru producerea de energie termică în centralele de cogenerare și centralele termice destinate consumului populației
S.C. Termo Calor Confort S.A. susține că are în exploatare sistemul de termoficare urbană (27 de Puncte Termice și 20 Module Termice) și un sistem de 56 centrale termice de zonă cu funcționare pe gaze naturale.
Potrivit ultimelor date publicate de ANRE, S.C. Termo Calor Confort S.A. alimentează 21.612 apartamente din municipiul Pitești și 6 din Mărăcineni.
CITEȘTE ȘI Centrala de la Brazi a OMV Petrom a produs doar 0,05 TWh în al doilea trimestru ca urmare a reviziei efectuate și a evoluției prețurilorCum contractul semnat cu Romgaz are o valoare de 21,65 milioane de lei, rezultă că este aferent unei cantități de 318.000 MWh, cu numai 30.000 MWh sub cantitatea alocată de ANRE în perioada noiembrie-martie către Termoficare Oradea (care are însă 65.500 apartamente racordate la SACET) și cu 8.000 MWh peste cea alocată Electrocentrale Constanța (cu aproximativ 50.000 apartamente racordate la SACET).
Modern Calor SA, care a semnat un contract pentru 131.000 MWh cu Romgaz, alimentează 10.800 apartamente în municipiul Botoșani.
Perioada contractuală este 1 octombrie 2019-31.03.2020, iar factura de regularizare este scadentă în 15 de zile de la data emiterii.
S.C. Termo Calor Confort S.A. deține în administrare: sistemul de termoficare urbană din domeniul public al municipalității alimentat din centrale termice (cvartal și zonă), cuprinzând rețelele primare de transport și cele secundare de distribuție a energiei termice sub formă de apă fierbinte, precum și punctele termice.
Până în luna iunie 2009, producția de energie electrică și termică în Pitești s-a realizat în CET Sud și CET Găvana în regim de cogenerare.
Începând cu luna iulie 2009, la reluarea activității de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice în municipiul Pitești (faliment S.C. Termoficare 2000 S.A.), s-a luat o măsură organizatorică, fără costuri suplimentare, și anume funcționarea cu o singură sursă de producere a energiei termice, respectiv CET Găvana, care era o sursă mai flexibilă, a cărei producție a putut fi reglată mai ușor în funcție de cerere.
CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Cum arată noul sediu al Renault Group din BucureștiOprirea CET Găvana (la sfârșitul lunii mai 2014) și funcționarea numai cu centrale termice de zonă și cvartal a avut ca principal obiectiv reducerea consumurilor energetice, ca o condiție esențială a realizării unui echilibru financiar, astfel încât să se reușească menținerea în funcțiune a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică a populației din municipiul Pitești, în condiții de eficiență energetică și economică.
Modern Calor SA Botoșani a apărut în 2010 și este rezultatul insolvența fostei societăți Termica SA, înființată la rândul său în 2000 prin fuziunea a societăților CET S.A. (producere energie) și Termodistribuția S.A. (transport, distribuție, furnizare), cu acționar unic Consiliul Local al municipiului Botoșani.