OMV Petrom și-a redus producția de energie electrică la doar 0,05 TWh, cu 88% sub nivelul din perioada similară a anului trecut și cu 95% față de cea din primul trimestru al anului, ca urmare a reviziei de o lună în care s-a aflat centrala de la Brazi, dar și a incertitudinilor și raportului prețurilor relative la electricitate și gaze de pe piața internă. Practic, se poate spune că centrala OMV Petrom a produs doar energia electrică impusă de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) la preț reglementat.
Totodată, producția de gaze a companiei (79 mii barili echivalent petrol/zi - bep/zi) și-a continuat declinul, în perioada aprilie-iunie aceasta fiind cu 8,1% mai redusă față de cea din intervalul similar al anului trecut. Și producția de petrol a scăzut cu 2 mii bep/zi, de la 74 la 72 mii bep/zi.
OMV Petrom și-a înjumătățit și marja de rafinare, de la 6,72% în trimestrul al doilea al anului trecut la 3,85% în aceeași perioadă a anului curent.
CITEȘTE ȘI Efectele OUG 114. Unul dintre cei doi mari producători autohtoni, OMV Petrom, a importat în aprilie 200 GWh de gaze din UngariaVânzările de gaze către terți au scăzut la rândul lor, ca urmare a declinului producției cu 8,1%, de la 9,51 TWh în al doilea trimestru al anului trecut la 8,63 TWh (scădere de 9,2%).
Cum pentru producerea unui TWh de electricitate sunt necesari 2 TWh de gaz, rezultă că, dacă în trimestrul al doilea al anului trecut, OMV Petrom a comercializat către terți și ars în centrala de la Brazi aproximativ 10,5 TWh, în perioada similară a acestui an cantitatea a fost de doar 8,64 TWh. O diferență de 0,85 TWh provine din declinul producției, ceea ce înseamnă că față de perioada aprilie-iunie 2018, OMV Petrom a depozitat în al doilea trimestru al acestui an o cantitate mai mare cu un TWh.
Preferința pentru depozitare în defavoarea producției de electricitate poate fi explicată prin raportul de prețuri de pe piață la energia electrică și la gaze.
CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței vrea să oblige toți benzinarii să scumpească simultan carburanții, în anumite zile și ore, pentru ca jucătorii mai mici să nu mai poată ajusta prețurile după liderul pieței, PetromÎn luna martie, OMV Petrom estima că, potrivit OUG 114 și legislației secundare adoptate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în 2019 “86% din gazele folosite pentru centrala de la Brazi vor proveni din import”.
Cum legislația din acel moment nu-i permitea să ardă gazul din producție proprie pentru producția de electricitate, iar prețul gazelor de import din martie era de 112 lei/MWh, rezultă că compania avea nevoie de un preț al electricității pe piața pentru ziua următoare (PZU) de peste 225 lei/MWh pentru ca producția de electricitate să fie profitabilă.
Prețul gazelor de import a scăzut în aprilie și mai la 95 lei/MWh, ceea ce însemna că prețul de break even de pe PZU ar fi fost de 190-200 lei/MWh.
Potrivit OPCOM, prețul mediu de pe PZU a fost de 182 lei/MWh în martie, de 214 lei/MWh în aprilie (când centrala a fost în revizie), de 189 lei/MWh în mai și de 193 lei/MWh în mai și de 183 lei/MWh în iunie, sub prețul la care producția de electricitate ar fi fost profitabilă.
Aceasta este o posibilă explicație pentru care OMV Petrom a preferat să depoziteze gaz în loc să îl folosească la producția de energie electrică.