Câștigul salarial mediu net a crescut

Câștigul salarial mediu net a crescut
scris 8 iul 2019

Câștigul salarial mediu net a crescut în luna mai, nominal, cu 14,7% față de aceeași lună a anului anterior, la 3101 lei, iar creșterea reală, în raport cu evoluția prețurilor de consum, a fost de 10,2%, potrivit datelor transmise luni de Institutul Național de Statistică (INS).

În aprilie, câștigul salarial mediu nominal net a fost de 3115 lei, în creștere față de aceeași lună a anului trecut (+14,8%), dar și față de luna precedentă cu 40 lei (+1,3%), scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În mai, câștigul salarial mediu nominal net a fost de 3101 lei, în creștere față de aceeași lună a anului trecut (+14,7%), dar în scădere față de luna precedentă cu 14 lei (-0,4%).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Isărescu: Aducerea rezervei de aur în țară costă 15-20 de milioane de euro. Îl aducem să-l vadă lumea, să-l atingă CITEȘTE ȘI Isărescu: Aducerea rezervei de aur în țară costă 15-20 de milioane de euro. Îl aducem să-l vadă lumea, să-l atingă

Totodată, indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 110,2%. Indicele câștigului salarial real a fost de 99,1% pentru luna mai față de luna precedentă.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 213,5%, cu 1,9 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna aprilie 2019.

În luna mai, față de luna aprilie, în majoritatea sectoarelor, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna aprilie 2019 de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), potrivit INS.

De asemenea, câștigurile salariale medii nete din luna mai au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producție ori încasărilor mai mici (în funcție de contracte/proiecte), sau a angajărilor de personal cu câștiguri salariale mici.

Cele mai mai mari scăderi ale câștigului salarial mediu net au fost de 17,8% în activități auxiliare intermedierilor financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, de 17,1% în activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), respectiv de 16,2% în extracția minereurilor metalifere.

ANALIZĂ PROFIT TV Dolarul american s-a apreciat puternic vineri după cifrele pozitive venite din piața muncii din S.U.A. CITEȘTE ȘI ANALIZĂ PROFIT TV Dolarul american s-a apreciat puternic vineri după cifrele pozitive venite din piața muncii din S.U.A.

Totodată, în mai față de aprilie, cele mai mari creșteri ale câștigului salarial mediu net au fost de 19,2% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale și între 2,5% și 7,5% în extracția cărbunelui superior și inferior, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, activități de servicii anexe extracției, fabricarea de mobilă.

”În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă, astfel: învățământ (+2,6%), administrație publică (+1,4%), respectiv sănătate și asistență socială (+0,5%)”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins