Penuria de gaze de pe piețele centralizate pare a se atenua în urma importurilor masive, de peste 2,2 TWh, și a umplerii depozitelor în proporție de peste 92% din capacitatea de depozitare. Dovadă - pe 13 octombrie, pe piața intrazilnică operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM), prețul unui MWh a coborât, pentru prima dată în istoria de 1 an a piețelor spot din România, sub nivelul de 70 de lei.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
O altă dovadă este și volumul tranzacționat pe piața pentru ziua următoare pe 13 și 14 octombrie, de 18,9 GWh, respectiv, 23,3 GWh, record al acestui an.
În medie, pe piața pentru ziua următoare de gaze a BRM se tranzacționează 2-4 GWh. În acest an, cu excepția ultimelor două zile de tranzacționare, doar în alte două zile a fost depășit volumul de 10 GWh: pe 30 septembrie, când s-au tranzacționat 12,1 GWh, și pe 10 ianuarie, când s-au tranzacționat 19,8 GWh.
CITEȘTE ȘI Profit Energy.forum – Cea mai strategică industrie critică liber un stat omniprezent ca acționar și legislator, dar cu Guvern absent. O nouă OUG 114 ? "Senzația este că există o altă inițiativă ostilă după colț."Prețul mediu de pe piața intrazilnică din ziua de 13 octombrie a fost de 69 de lei/MWh, o cantitate de 46 MWh fiind vândută chiar la un preț de 68 lei/MWh, plafonul stabilit prin controversata OUG 114 pentru gazele din producția internă alocate consumatorilor casnici și CET-urilor.
În ceea ce privește prețurile de pe piața pentru ziua următoare, acestea s-au situat în ultimele trei zile între 80,4 și 82,5 lei/MWh, cu aproape 15-20 de lei sub prețurile înregistrate pe această piață în vară, ca urmare a adoptării OUG 114, care a redus cantitățile de gaze disponibile pentru piața concurențială.
Cotațiile lunare sunt mai mici cu 1,3 lei/MWh decât cele înregistrate în luna octombrie a anului trecut. Un MWh cu livrare în octombrie 2019 este cotat la 95,7 lei/MWh, față de 97 lei/MWh în perioada similară a anului trecut.
În plus, deși nu s-a scurs decât jumătate de lună, deja s-au tranzacționat 219 GWh, cât media lunară a acestui an. Dacă tranzacțiile de pe piața spot continuă în acest ritm este posibil să fie depășite recordurile lunare, de 549 GWh, respectiv 526 GWh, realizate în octombrie 2018, respectiv aprilie 2019, ultima lună de dinaintea intrării în vigoare a plafonării prețului la 68 de lei/MWh.
CITEȘTE ȘI Profit Energy.forum - Petre Stroe (MET): Din cauza instabilității legislative sunt dificultăți în a traduce ce se întâmplă pe piață acționarilor, care nu înțeleg nimic. Am tot vorbit de predictibilitatea legislativă. Cea care suferă este predictibilitateaLa scăderea prețurilor pe piețele spot, dar și a majorării volumelor tranzacționate au contribuit doi factori: unul psihologic și altul de piață.
Factorul psihologic este reprezentat de iminenta abrogare a OUG 114 (fie imediat, fie în etape) și căderea guvernului PSD care a adoptat respectiva ordonanță.
Factorul de piață este reprezentat de majorarea importurilor, care în august au fost de peste 2,2 TWh (în septembrie a fost probabil și mai ridicat), dar și de scăderea ritmului de injectare a gazelor în depozite (de la 150 GWh/zi la 90 GWh/zi) ca urmare a gradului ridicat de umplere a acestora (peste 92% din capacitatea totală).