Profit Energy.forum - Dumitriu (Nuclearelectrica): Suntem vânați din punctul de vedere al dividendelor suplimentare. Chiar azi a fost declanșat un control ANAF !

Profit Energy.forum - Dumitriu (Nuclearelectrica): Suntem vânați din punctul de vedere al dividendelor suplimentare. Chiar azi a fost declanșat un control ANAF !
scris 14 oct 2019

Nuclearelectrica este vânată în continuare de Agenția Națională de Administarre Fiscală (ANAF) pe tema dividendelor suplimentare, instituție care chiar luni a declanșat un control pe această temă la operatorul centralei de la Cernavodă, a anunțat, la Profit Energy.forum, directorul financiar al companiei, Adrian Gabriel Dumitriu.

Conferința este organizată cu sprijinul BlackSea Oil&Gas, GSP Group, MET România Energy, Nuclearelectrica și OMV Petrom, fiind transmisă în direct la postul de televiziune de business Profit TV.

Urmărește-ne și pe Google News

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

“În continuare suntem vânați din punctul de vedere al dividendelor suplimentare. Începând de azi am un control al ANAF care să verifice de ce, după aprobarea situațiilor financiare pentru anul 2018, nu am mai dat dividende suplimentare”, a declarat Dumitriu.

“Nu am dat pentru că nu mai avem de unde. Suntem o societate comercială și ne gândim la retehnologizare. Retehnologizare care va costa peste 1,5 miliarde de euro, jumătate din fonduri proprii, celalaltă jumătate sperăm să o obținem din piață”, a explicat directorul financiar al Nuclearelectrica.

OUG nr. 114/2018 prevede că societățile de stat sunt obligate să distribuie anul acesta sub formă de dividende un procent de 35% din sumele repartizate la alte rezerve, regăsite în conturile de disponibilități bănești existente în casă și conturi la bănci, precum și cele aferente investițiilor pe termen scurt la data de 31 decembrie 2018 și care la aceeași dată nu sunt angajate, prin contracte de achiziție, pentru a fi utilizate ca surse proprii de finanțare.

Profit Energy.forum - Mark Beacom (BSOG): Mai îngrijorat sunt de ce se va întâmpla în viitor. Nu contează ce se întâmplă cu Legea offshore sau OUG 114, pentru că senzația este că există o altă inițiativă ostilă după colț CITEȘTE ȘI Profit Energy.forum - Mark Beacom (BSOG): Mai îngrijorat sunt de ce se va întâmpla în viitor. Nu contează ce se întâmplă cu Legea offshore sau OUG 114, pentru că senzația este că există o altă inițiativă ostilă după colț

În primăvară, Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă controlat de statul român prin Ministerul Energiei, a transmis acționarului majoritar că societatea nu are bani pentru a distribui dividende suplimentare anul acesta, în conformitate cu celebra și controversata OUG nr. 114/2018, adoptată anul trecut.

Potrivit oficialului Nuclearelectrica, din diferența de preț al energiei forward de 45 de lei/MWh față de prețul de anul trecut, impactul certificatelor de emisii a fost de 20 de lei, iar cel al OUG 114, de 25 de lei.

Dumitriu a precizat că OUG 114 a diminuat oferta de pe piața concurențială cu 20%, prin alocarea de energie la preț reglementat de cost de producție plus un profit de 5% pentru alimentarea consumatorilor casnici.

“În manualul de economie de clasa a 11-a scrie că dacă avem un deficit de energie pe piață, cresc prețurile", a precizat directorul financiar al Nuclearelecrtrica.

Profit Energy.forum - Zoltan Nagy-Bege (ANRE), declarație surprinzătoare: Ani de zile a fost încasat impozitul special pe liberalizarea prețului gazelor, dar nu știm dacă banii au fost alocați legal sau nu, către protejarea consumatorului vulnerabil ! CITEȘTE ȘI Profit Energy.forum - Zoltan Nagy-Bege (ANRE), declarație surprinzătoare: Ani de zile a fost încasat impozitul special pe liberalizarea prețului gazelor, dar nu știm dacă banii au fost alocați legal sau nu, către protejarea consumatorului vulnerabil !

În opinia acestuia, chiar dacă România are nevoie de investiții noi în generare, în prezent situația nu este chiar atât de gravă. Dacă în septembrie s-a ajuns pe PZU la 750 lei/MWh, prețurile din România sunt încă reduse în comparație cu alte piețe.

“În Texas s-a ajuns anul acesta la un preț de 9.000 dolari/MWh. În Germania, în iunie, am avut 3 perioade cu deficit de energie, în care s-au făcut tranzacții la 37.900 euro/MWh. România nu avut încă un black-out, spre deosebire de Marea Britanie sau Berlin, unde au rămas nealimentate 30.000 de gospodării și 30.000 de agenți economici”, a arătat Dumitriu.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
anaf
dividende suplimentare