Profit Energy.forum - Zoltan Nagy-Bege (ANRE): Piețele de gaze și electricitate vor fi liberalizate în totalitate în 2021

Profit Energy.forum - Zoltan Nagy-Bege (ANRE): Piețele de gaze și electricitate vor fi liberalizate în totalitate în 2021
scris 14 oct 2019

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și-a propus liberalizarea totală a piețelor, atât piața gazelor, cât și a celei de energie electrică, începând cu anul 2021, a declarat vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, la Profit Energy.forum.

Conferința este organizată cu sprijinul BlackSea Oil&Gas, GSP Group, MET România Energy, Nuclearelectrica și OMV Petrom, fiind transmisă în direct la postul de televiziune de business Profit TV.

Urmărește-ne și pe Google News

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Liberalizarea se va aplica atât piețelor en-gros (tranzacțiilor dintre producători/importatori și furnizori), cât și piețelor de retail (contractelor dintre furnizori și consumatorii finali) și reprezintă răspunsul Autorității la cele două proceduri de infringement lansate de CE împotriva României.

Potrivit vicepreșdintelui ANRE, singurul tarif care va rămâne reglementat va fi cel de furnizare de ultimă instanță.

Profit.ro a anunțat recent că plafonul de preț de 68 lei/MWh, impus prin OUG nr. 114/2018 producătorilor interni de gaze naturale care își vând producția furnizorilor clienților casnici și CET-urilor care livrează căldură populației, va fi eliminat în 2 etape, până la 31 martie 2021, adică cu 11 luni mai devreme decât prevede legislația în prezent în vigoare, iar furnizarea energiei electrice consumatorilor casnici va fi dereglementată în 3 etape, până la 30 iunie 2021, cu 8 luni înaintea termenului stipulat de normele din momentul de față.

EXCLUSIV Teodorovici: Vom exonera de la plată, prin OUG, clienții băncilor pentru locuințe care ar trebui să returneze, după decizia ÎCCJ, primele de stat plătite nelegal. Vizați - sute de mii de clienți CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Teodorovici: Vom exonera de la plată, prin OUG, clienții băncilor pentru locuințe care ar trebui să returneze, după decizia ÎCCJ, primele de stat plătite nelegal. Vizați - sute de mii de clienți

Astfel, piața de energie electrică ar urma să fie liberalizată total începând cu 1 iulie 2021, până atunci traversând un proces de dereglementare în trei etape. Prima etapă va scădea ponderea energiei electrice alocată la la preț reglementat (cost de producție + 5%) la 60% din producția principalilor actori (Nuclearelectrica și Hidroelectrica). Apoi, începâd cu 1 iulie 2020, procentul va fi 40%, iar de la 1 ianuarie 2021 până pe 1 iulie 2021, de doar 20%.

Similar, piața de gaze se va liberaliza în două etape. Până pe 1 aprilie 2020, cantitatea de gaze la preț reglementat va rămâne aceeași, după această dată urmând ca procetul de gaz reglementat să coboare la 50%.

“Nu mai are sens să păstrezi piață reglementată pe retail cât timp liberalizezi piața en-gros”, a declarat vicepreședintele ANRE, care a adăugat că există un consens între ANRE, Ministerul Economiei și cel de Finanțe, în acest sens.

“Am primit de la CE o amânare de trei luni, până pe 26 decembrie pentru a implementa măsurile de evitare al celui de-al doilea dosar de infringement, aflat în fază de aviz motivat”, a afirmat vicepreședintele ANRE.

EXCLUSIV Toate hotelurile din România ale lituanienilor de la Apex Alliance - scoase la vânzare după deschidere. Primul pe listă, Hiltonul abia inaugurat în aeroportul Otopeni. În acționariat - cel mai bogat om din statul baltic CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Toate hotelurile din România ale lituanienilor de la Apex Alliance - scoase la vânzare după deschidere. Primul pe listă, Hiltonul abia inaugurat în aeroportul Otopeni. În acționariat - cel mai bogat om din statul baltic

În Senat a fost adoptat, în comisia de buget, un plan de modificare a legislației. Săptămâna aceasta va intra în plen, unde ar putea fi adoptat tacit, după care va ajunge pe masa Camerei Deputaților.

Pentru a se asigura împotriva unor eventuale întârzieri legislative, împreună cu Ministerul Energiei a fost redactat și un proiect de ordonanță de urgență identic cu ce s-a adoptat în Comisia de buget din Senat, a adăugat Nagy.

De asemenea, vicepreședintele ANRE a anunțat că se va renunța, probabil, la Piața Centralizată pentru Serviciul Universal.

“Definiția serviciului universal la energie electrică din legea 123 este greșită, după părerea mea.  Sunt lucruri amestecate privind furnozarea de ultimă instanță și serviciul universal.Furnizarea ca serviciu universal trebuie să fie obligația tuturor furnizorilor, iar furnizorul de ultima instanță să fie doar de ultimă instanță. Dacă vom asigura suficiente piețe, nu trebuie să mai definim o platformă specială pentru serviciul universal”, a explicat Bege.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
liberalizare
prețuri
oug 114