Impozitul special pe veniturile suplimentare realizate din liberalizarea prețului gazelor a fost gândit, la momentul introducerii, pentru protejarea consumatorului vulnerabil, însă nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu acești bani, a declarat, la Profit Energy.forum, vicepreședintele Autorității Naționale de Eglementare în Domeniul Energiei, Zoltan Nagy-Bege.
Conferința este organizată cu sprijinul BlackSea Oil&Gas, GSP Group, MET România Energy, Nuclearelectrica și OMV Petrom, fiind transmisă în direct la postul de televiziune de business Profit TV.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
“Ani de zile (începând cu 2012-2013 n.r.) s-au încasat niște bani care nu știu dacă s-au alocat legal sau nu. Direcția în care trebuia să se ducă banii era protejarea consumatorilor vulnerabili"", a afimat vicepreședintele ANRE.
Până la acest moment, consumatorul vulnerabil nu a fost definit legal.
Potrivit acestuia, unul din dosarele de infringement deschise de Comisia Europeană are exact acest scop: “Să nu mai acordăm ajutoare generalizate și ca acestea să fie țintite către consumatorii care au nevoie”.
Zoltan Nagy-Bege a precizat că, la nivelul autorităților, s-a convenit ca definirea consumatorului vulnerabil să fie reglementată până la sfârșitul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie, pentru ca după un an, începând cu 2021, să fie implementată efectiv acordarea de ajutoare doar către această categorie de consumatori.