Viitoarea ordonanță pentru bugetari va crește în principal salariile angajaților cu remunerații brute cuprinse între 1.250 lei, cât va fi salariul minim din luna mai, și aproximativ 2.500 lei, cu aplicare în doi ani, 2016 și 2017, urmând ca situația celorlalți bugetari să fie reglată printr-un alt act normativ, începând cu salariile medii și, ulterior, cu cele mari, întins ca aplicare pe mai mulți ani, a declarat noului ministru al Muncii, Dragoș Pîslaru, în urma informațiilor transmise de Profit.ro privind acest proiect.
"Intenția intițială era să încerc să mă apropii de o grilă echitabilă, mișcând toată grila de jos până sus, și ce reușeam noi să facem în 2016 - 2017 era să mișcăm pe ici, pe colo, câte ceva, dar până la urmă observam salarii foarte mari care se ajustau semnificativ, iar salariile mici creșteau undeva între 5-10%. În acest moment, noi am zis așa: de ce să nu facem altfel? De ce să mișc toată grila?! Haideți să ne concentrăm în OUG aceasta pe bază, să creștem mai întâi celor care au salariile cele mai mici din sistem, între 1.250 și 2.000 și ceva, urmând ca prin proiectul de lege pe care îl vom lasa in dezbatere să facem echitate în sistem și pentru cei care sunt deasupra acestei baze. Dacă eu am acel porgram de inflexiune undeva la 2.500 lei, toți cei care sunt sub acest prag vor avea creșteri salariale", a comentat ministrul Muncii, la postul de televiziune Digi24, informațiile Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dragoș Pîslaru a dat exemplu sănătatea și educația ca fiind domenii în care ar putea crește salariile și a subliniat că de aceste majorări ar putea beneficia chiar și 500.000 de bugetari.
Potrivit ministrului Muncii, ordonanța pregătită de Guvern se va aplica pentru 2016 și 2017, iar pentru acești doi ani va implica un efort bugetar de circa 2 miliarde lei, ca și varianta anterioară de salarizare.
Noua ordonanță privind salarizarea bugetarilor, pregătită de Guvern sub coordonarea proaspătului ministru al Muncii, va include indexări în trepte care vor acoperi doar o parte a grilei de salarizare, începând cu salariul minim de 1.250 de lei, programat să urce la acestă cifră în luna mai, dar va îngheța sporurile, indemnizațiile, compensațiile și celelalte elemente ale sistemului de salarizare și va bloca la nivelul din iulie 7 categorii de plăți sociale, au declarat joi seara, pentru Profit.ro, surse din Guvern.