EXCLUSIV Lista oamenilor de afaceri, a vedetelor și a politicienilor cărora Fiscul le verifică averea

EXCLUSIV Lista oamenilor de afaceri, a vedetelor și a politicienilor cărora Fiscul le verifică averea

Fiscul a anunțat peste 300 de persoane, printr-o notificare trimisă la domiciliu, că veniturile pe care le-au obținut în perioada 2011-2013 le sunt verificate de către inspectori, pentru ca instituția să-și lămurească anumite neconcordanțe cu sumele declarate statului spre impozitare. Pe lista acestor persoane, aflată în posesia Profit.ro, se află, printre altele, sportivi, cântăreți de muzică populară, vedete din show-business, redutabili oameni de afaceri.

Acțiunea a început în mandatul fostului președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) Gelu Ștefan Diaconu.

Urmărește-ne și pe Google News

Notificările au fost transmise după ce ANAF a început, anul trecut, verificarea a 313 persoane fizice cu venituri mari, care, în accepțiunea instituției, prezintă un risc fiscal, dintr-un total de 14,3 milioane persoane cu venituri impozabile în România.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Înainte de a prezenta lista, este de amintit că primul filtru aplicat de Fisc a fost identificarea celor care au cheltuieli semnificative, mai exact asociați/acționari care au împrumutat firma cu peste 200.000 lei sau persoane fizice care cumpără bunuri sau case în valoare de peste 70.000 euro sau care au depozite anuale mai mari de 150.000 lei ori care au cumpărat mașini mai scumpe de 25.000 euro. Astfel, un număr de 295.253 persoane fizice au intrat în eșantionul semnificativ supus analizei de risc.

EXCLUSIV Lista oamenilor de afaceri, a vedetelor și a politicienilor cărora Fiscul le verifică averea

În al doilea filtru au fost analizate veniturile personale declarate în perioada recentă (2011-2013, ținându-se cont și de eventualele venituri declarate în perioada anterioară, până la nivelul anului 2006), cheltuielile personale și creșterea valorii patrimoniului (achiziții de locuințe și terenuri, constituiri de depozite bancare, împrumuturi către firme, achiziții de autovehicule, nave și aeronave), precum și care au fost sursele neimpozabile la care au apelat (estimări de sume retrase din depozite bancare). În urma acestei analize, pentru verificări au fost păstrate 132.246 persoane fizice cu o diferență între veniturile estimate și cele declarate mai mare de 10%, dar nu mai puțin de 50.000 lei.

EXCLUSIV Doi români negociază preluarea Lido, pe care vor să-l transforme în cel mai luxos hotel din București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Doi români negociază preluarea Lido, pe care vor să-l transforme în cel mai luxos hotel din București

Al treilea filtru a presupus determinarea cazurilor semnificative, respectiv cu un risc anual de nedeclarare mai mare de 1 milion de lei (circa 220.000 euro) în oricare dintre anii 2011-2013, achiziții de proprietăți imobiliare în 2011-2013 de minimum 700.000 lei (circa 150.000 euro), achiziții de autoturisme în valoare însumată de minimum 350.000 lei (circa 75.000 euro) între 2011-2013. Astfel au mai rămas în analiză 5.884 persoane.

Al patrulea filtru a fost pentru determinarea posibilității de acoperire a riscului între rude, cu identificarea rudelor de până la gradul II, verificarea veniturilor declarate semnificative ale soților care ar putea compensa sau diminua riscurile calculate, verificarea apartenenței la grupul de risc a persoanelor aflate în diverse grade de rudenie. Au fost eliminate 1.161 persoane pentru care riscul de nedeclarare de peste 1 milion lei era acoperit de veniturile soților și au mai rămas în analiză 4.723 contribuabili cu grad ridicat de risc fiscal.

EXCLUSIV Lista oamenilor de afaceri, a vedetelor și a politicienilor cărora Fiscul le verifică averea

Acestora li s-au adăugat 3.156 persoane (rude sau afini până la gradul II) identificate cu risc fiscal în eșantionul de 132.246 persoane.

EXCLUSIV Oficiul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a verificat aproape toate casele de avocatură din București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Oficiul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a verificat aproape toate casele de avocatură din București

Practic, 7.879 contribuabili au fost propuși pentru verificare amănunțită, împărțiți în patru grupe: patron bogat de firmă săracă (dețin un patrimoniu semnificativ - case, mașini, împrumuturi către firme - care nu corespunde cu veniturile declarate, mult mai mici), persoane cu patrimoniu semnificativ, dar fără activități economice cunoscute (în cazul cărora există posibilitatea ca persoanele să obțină venituri din activități legale, dar nedeclarate, fie din activități ilegale precum cămătărie, trafic de persoane), persoane cu venituri volatile (caracterizate prin faptul că în domeniile lor de activitate - showbiz - veniturile sunt volatile și provin inclusiv din exploatarea comercială a dreptului de imagine, din participarea la evenimente, fără să existe un contract permanent care să permită urmărirea veniturilor) și alte persoane care nu au intrat în aceste trei categorii, dar prezintă riscuri semnificative.

Au fost selectați 5.399 contribuabili pentru prima serie de verificări și au fost aleși primii 60 de inspectori care să se ocupe exclusiv de acest program. Lor le-au fost alocate 313 cazuri pentru prima etapă, cea de verificare fiscală prealabilă documentară.

EXCLUSIV LISTA Guvernul pregătește atacul asupra Comisiei Europene cu brânză, fructe, covrigi, carne și miere CITEȘTE ȘI EXCLUSIV LISTA Guvernul pregătește atacul asupra Comisiei Europene cu brânză, fructe, covrigi, carne și miere

Noul Cod de Procedură Fiscală obligă Fiscul să înștiințeze toate persoanele incluse în verificări că datele lor sunt procesate, motiv pentru care au fost trimise înștiințări prin poștă tuturor celor 313 persoane, dintre care unele au fost găsite la domiciliu și anunțate direct, iar altele nu au fost găsite și trebuie notificate pe cale administrativă.

Notificările au fost transmise exclusiv către persoane fizice, indiferent dacă acestea sunt acționari minoritari la o companie sau dețin integral firmele. Din acest motiv, trebuie înțeles că notificările au fost transmise strict acestor persoane, fără ca firmele legate de ele să fie implicate în aceste verificări. Unele dintre aceste persoane dețin o avere considerabilă, afișată adesea în fața publicului (iar acum și în fața Fiscului) sau de către presă.

De asemenea, trebuie înțeles stadiul actual al programului, ajuns în faza de notificare, și anume că Fiscul doar verifică anumite date de venituri, o etapă normală care nu presupune alte lucruri.

Pentru a nu induce însă niciun fel de suspiciuni cu privire la persoanele verificate și a nu le afecta astfel afacerile, având în vedere stadiul în care se află verificările ANAF, Profit.ro a decis (cum poate fi văzut mai jos) să nu divulge numele persoanelor de pe listă, ci să prezinte doar calitatea acestora.

EXCLUSIV Lista oamenilor de afaceri, a vedetelor și a politicienilor cărora Fiscul le verifică averea

 

Decizia Profit.ro de a nu divulga numele celor verificați este întemeiată și pe cazul unuia dintre sportivii de pe listă, un pugilist care a adus faimă României și pe care Fiscul l-a solicitat să explice de unde provine o anumită diferență între venitul obținut și cel declarat. Surse din ANAF au precizat pentru Profit.ro că, în cazul acestuia, verificările nu au condus la vreo decizie de impunere a unor sume de plată și, prin urmare, sportivul nu se va face vinovat de nimic.

Lista redactată de ANAF cu persoanele în cazul cărora sunt verificate anumite date financiare a fost obținută în premieră de Profit.ro, fără ca până în prezent să fi fost prezentată public o astfel de listă completă.

Cine sunt cei verificați în showbiz

Pe această listă se află, printre altele, unul dintre cei mai importanți boxeri ai României, două vedete, dintre care una cu un onorariu extrem de ridicat, prezente în numeroase show-uri TV, doi interpreți de muzică populară din județul Mehedinți, respectiv din județul Cluj, soția unui cântăreț de manele din Ilfov, pe numele căreia respectiva persoană și-a trecut mare parte din avere, precum și impresarul unora dintre cele mai cunoscute vedete. Toți dețin mai multe imobile, terenuri, mașini de lux și depozite bancare în euro și lei.

EXCLUSIV Guvernul vrea să schimbe legea pentru a trece mai ușor peste proprietari și a consolida blocurile CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul vrea să schimbe legea pentru a trece mai ușor peste proprietari și a consolida blocurile

În ce domenii au interese oamenii de afaceri verificați de Fisc

Sunt verificați și deținătorul unui centru comercial din Cluj-Napoca, trei oameni de afaceri din sud-estul țării implicați în producția alcoolului, trei hotelieri din Călărași, Brașov și Târgu Mureș, ca și proprietarii unor rețele importante de clinici medicale și farmacii.

Au mai fost incluși pe listă fondatorul unui lanț vechi și foarte cunoscut de restaurante, dar și un trader privat de top din energie, precum și un om de afaceri din industria aurului.

Într-un județ din nordul țării, Fiscul verifică veniturile unui mare dezvoltator imobiliar, cu o avere de zeci de milioane de euro.

Inspectorii Fiscului îi verifică și pe copiii unor oameni de afaceri de succes din domeniul industriei de alcool, pieței alimentare, medicale sau ai unor foști demnitari. Unii dintre acești oameni de afaceri au fost condamnați pentru fapte de corupție.

Un întreprinzător care și-a asumat finanțarea unei echipe de fotbal din liga a 3-a este la rândul său verificat de Fisc.

Notificări au mai primit, tot strict ca persoană fizică, fără ca ale lor companii să fie în vreun fel implicate, și oameni de afaceri care au investit în parcuri solare sau marmură și granit în Brașov, în materiale de construcție din lemn în Harghita, în produse lactate în Argeș, în electricitate în Baia Mare, în energie eoliană în Constanța, în operațiuni piscicole în Tulcea, în produse din carne în Bacău, în operațiuni de construcții în Suceava.

EXCLUSIV Noua taxare la petrol și gaze: impozit pe profit de 35%, facilități din 1999 abrogate, sistem pe 20 de ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noua taxare la petrol și gaze: impozit pe profit de 35%, facilități din 1999 abrogate, sistem pe 20 de ani

De pe lista ANAF nu lipsesc nici politicieni, fiind verificați un fost prim-vicepreședinte al unei organizații locale PDL, un fost consilier local și vicepreședinte de organizație locală a PNL, un consilier local din Constanța și un altul din Urziceni, un consul onorific al României în Africa, dar și rudele unui fost șef de agenție guvernamentală, agenție care a declanșat mari scandaluri pe scena politică. Cum a fost precizat, în actuala fază, sunt doar verificări prin care Fiscul vrea sa își clarifice niște date, fără ca aceasta să implice mai mult.

În cadrul acestui tip de verificare, ANAF solicită extrase de cont de la bănci, date privind proprietățile imobiliare de la Oficiul de Cadastru, contracte de la notari privind bunuri, valori sau tranzacții, precum și date de la direcțiile de impozite și taxe locale, direcția de înmatriculări vehicule, registrul naval și cel aeronautic, dar și de la persoanele fizice și firmele care au avut relații economice sau juridice cu cei verificați.

viewscnt
Afla mai multe despre
fiscul
averi
verificare
vedete