Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze comparativ cu cele din luna iulie, în special ca urmare a reluării importurilor de gaze pe ruta ucraineană. Majoritatea gazelor intrate în România, peste 72%, au provenit din Ungaria (1,613 TWh), capacitatea fermă de import din statul vecin fiind rezervată și utilizată în proporție de 100%.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
În august au fost importați 2,23 TWh, de 3,5 ori mai mulți decât în august 2018, când au intrat în România 625 GWh.
Nu numai cantitățile au fost mai ridicate, ci și prețul mediu de import. Dacă, în luna iulie, un MWh de gaz era importat cu 81,3 lei, în august acesta a ajuns la 81,97 lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Începând cu sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august, pe lângă cei aproximativ 52 GWh/zi proveniți din Ungaria, în România au mai intrat și aproximativ 20 GWh/zi din Ucraina.
După finalul iernii trecute, ca urmare a evoluției prețurilor de pe hub-urile europene, a devenit mai profitabil pentru companiile autohtone să importe gaz din Ungaria, renunțând la ruta tradițională, cea ucraineană prin care gazul rusesc intra în România.
Evoluția importurilor din Ungaria din ultimul an (Sursa: ENTSOG)
Motivul, gazul de pe ruta ucraineană este calculat la un preț indexat cu cel al petrolului, în timp ce cel de pe ruta ungară este legat de prețul de hub. În Europa, în această vară, prețul spot al gazelor a fost de 10-12 euro/MWh, în timp ce, potrivit CE, prețul de import la granița cu Ucraina a fost în primul trimestru de aproximativ 24 euro/MWh.
Importurile se vor majora considerabil și în lunile următoare. De la începutul lunii octombrie, importurile de gaze au atins niveluri record: peste 52 GWh/zi din Ungaria, 19 GWh/zi din Bulgaria și 32 GWh/zi din Ucraina. În total 102 GWh pe zi, ceea ce ar conduce la un nivel al importurilor pentru luna octombrie de peste 3 TWh. Comparativ, anul trecut, în luna octombrie au fost importați 756 GWh.
Evoluția importurilor din Ucraina din ultimul an (Sursa: ENTSOG)
În plus, de la începutul lunii octombrie, pe ruta de transport maghiară, în pofida majorării capacității ferme de la 52 GWh/zi la 64 GWh/zi de la 1 octombrie, odată cu tăierea panglicii conductei BRUA 1 de către maghiari, a fost rezervată până la începutul lunii noiembrie și o capacitate interuptibilă de 11 GWh/zi. Până joi, 10 octombrie, aceasta a fost și mai ridicată, de peste 21 GWh în zilele de 1 și 2 octombrie și de 18 GWh/zi în intervalul 3-10 octombrie.
Evoluția importurilor din Bulgaria din ultimul an (Sursa: ENTSOG)
Similar, pe ruta bulgară, pe lângă capacitatea fermă de 7,8 GWh/zi, rezervată în totalitate, companiile importatoare au rezervat o capacitate interuptibilă suplimentară de 13 TWh. De aici nivelul importurilor de din aceste zile, de 19 GWh/zi, de aproape trei ori mai ridicat decât cel al capacității de rezervare fermă pe această rută.
Apetitul neobișnuit pentru importuri din această vară are ca explicație penuria de gaz din producție internă creată pe piață de alocarea către furnizori a unor cantități importante de gaze la preț reglementat de 68 lei/MWh de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), potrivit OUG 114, pentru alimentarea consumatorilor casnici și sistemelor de încălzire centralizată.