Prăbușirea prețurilor pe piețele spot din România cauzată de vremea neobișnuit de caldă și de stoparea de către Romgaz a procesului de injectare a gazelor în depozite au redus semnificativ cantitățile de gaz importate în ultima săptămână, cele aduse din Ungaria și Bulgaria înjumătățindu-se chiar. Prețurile de 60 de lei/MWh de pe piața intrazilnică și cea pentru ziua următoare a BRM au inhibat apetitul pentru importuri, cu atât mai mult cu cât cererea s-a situat sub media acestei perioade.
În ultima săptămână, România a importat zilnic în medie 32-34 GWh din Ungaria, 11 GWh din Bulgaria și 23 GWh din Ucraina. În total, cantitatea de gaze importată zilnic s-a ridicat la 66-68 GWh/zi.
Comparativ, în urmă cu o lună, media importurilor zilnice era de 56 GWh din Ungaria, 20 din Bulgaria și 28 GWh din Ucraina. În total, 108 GWh/zi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Scăderea importurilor comparativ cu aceeași perioadă a lunii trecute este de aproape 40%.
Evoluția importului de gaze din Ungaria
O excepție a fost înregistrată la începutul lunii, pe 2 noiembrie, când temperatura a coborât și sub 0 grade, iar consumul intern a fost de peste 350 GWh. În acel moment, pentru a acoperi consumul, România a fost nevoită să importe 74 GWh din Ungaria și 57 GWh din Ucraina.
Evoluția importului de gaze din Ucraina
Interesant este că, de obicei, luna noiembrie este luna în care volumul importurilor de gaze crește semnificativ. Cum însă în acest an România a importat masiv gaze pe timpul verii, ca urmare a prețurilor relative (import vs producție internă) și a preferinței producătorilor și furnizorilor pentru depozitarea gazelor situația s-a inversat.
Evoluția importului de gaze din Bulgaria
Depozitele din România sunt pline în proporție de peste 97%, iar Depogaz a anunțat furnizorii că nu mai depozitează gaze. Drept urmare, și ca efect a vremii neobișnuit de călduroase din ultima săptămână, există excedent de gaz pe piață, iar Transgaz cumpără gazele excedentare la un preț de 53-54 lei/MWh, cu 14-15 lei sub cel reglementat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru alimentarea consumatorilor casnici și CET-urilor.