Conferința Profit.ro – Nouriel Roubini: Uniunea Europeană trebuie să fie mai integrată pentru a avea capacitate de negociere la nivel mondial

Conferința Profit.ro – Nouriel Roubini: Uniunea Europeană trebuie să fie mai integrată pentru a avea capacitate de negociere la nivel mondial
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 nov 2019

În pofida percepției negative față de birocrația de la Bruxelles și a populismului în creștere, europenii ar trebui să vizeze o consolidare a Uniunii Europene astfel încât aceasta să fie o contraparte serioasă la puteri marinla nivel mondial precum SUA și China, spune profesorul american Nouriel Roubini. „Viitorul Europei, chiar dacă vreți sau nu, este să fie mai integrată, în pofida tuturor dificultăților.”

Steve Bannon, cel care l-a ajutat pe Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale pe o platormă conservatoare, populistă și a naționalismului economic, a venit în prefigurarea scrutinului pentru europarlamentare din această primăvară, spunând că vrea să încurajeze consolidarea mișcărilor suveraniste din Europa, ca o contrapondere la presiunile existente pentru un proiect federalist al Uniunii Europene popular în rândul unor birocrați de la Bruxelles și a unor lideri europeni.

Urmărește-ne și pe Google News

Cu un mesaj de sens contrar a venit la București Nouriel Roubini, profesor la Stern School of Business a Unversității din New York, și care a conferențiat la invitația Profit.ro. „Uniunea Europeană și zona euro au fost un succes economic”, a declarat acesta subliniind că multe țări s-au alăturat blocului comunitar, chiar dacă momentan procesul de extindere este înghețat. În opinia sa, și zona euro arată solidă dacă inclusiv Grecia a reușit să se mențină în această uniune valutară.

Băncile din Liban nu pot onora clienții de zile bune, dar autoritățile și bancherii transmit populației că nu sunt motive de panică CITEȘTE ȘI Băncile din Liban nu pot onora clienții de zile bune, dar autoritățile și bancherii transmit populației că nu sunt motive de panică

Pe de altă parte, este o realitate că proiectul european este contestat. Forțe populiste cu mesaj anti-UE sunt nu numai în Polonia sau Ungaria, unde sunt la guvernare, dar ș în țări dezvoltate precum Germania, Olanda, Franța și Italia. Este o reprezentare a sentimentului că această integrare nu a funcționat pentru toată lumea, spune Roubini, care și-a câștigat prestigiul în piețele financiare internaționale după ce a anticipat corect criza financiară din 2007-2008.

Este o fragmentare politică în Europa, unde sunt deopotrivă partide populiste, de extrema dreaptă și de extrema stângă, iar în UE există dezbaterea dacă este nevoie să fie mai multă integrare sau mai multă suveranitate națională. „Mulți oameni simt – pe drept sau greșit – că birocrații din Bruxelles nu iau deciziile care îi ajută pe ei”, spune Roubini.

Pentru profesorul de la New York, răspunsul etse simplu: dacă europenii vor putere de negociere economică sau geopolitică în raport cu mari puteri precum SUA și China, ei trebuie să stea împreună. Spre exemplu, Marea Britanie a decis să iasă din UE, dar Roubini o vede ca pe o economie mică deschisă insulară în mijlocul unui Ocean, cu o capacitate de negociere minimă.
Dimpotrivă, pentru a sta la masă de pe poziții solide în fața americanilor sau chinezilor, europeni ar trebui să accepte promovarea unor politici comune în domeniul comerțului, reglementărilor, tehnologiei, afacerilor internaționale. „Viitorul Europei, chiar dacă vreți sau nu, este să fie mai integrată, în pofida tuturor dificultăților”, a conchis Roubini.

viewscnt
Afla mai multe despre
nouriel roubini
ue
grecia
sua
china