Reglementările la nivelul UE fac băncile europene mai puțin competitive la nivel mondial, spune Sergiu Manea, CEO la BCR. Nu au nici pe departe dimensiunea și forța pentru a se bate cu marile conglomerate americane și asiatice. „Astăzi băncile sunt ocupate în Europa să se conformeze reglementărilor, să fie defensive și mai mici.”
Conferința este organizată cu sprijinul Apa Nova, Bursa de Valori București, MET Romania Energy, SARTRO, Sensodays, Digi
Bancherii înțeleg că riscurile induse dinspre sistemul financiar către economia reală acum 10 ani au atras valul de reglementare post-criză, dar nu sunt atenți ca alcăturile cadrului de reglementare să nu le afecteze competitivitatea. Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de ce au fost introduse mai multe reglementări în domeniul bancar la un anumit moment din partea legislatorilor și reglementatorilor, spune Sergiu Manea, CEO al BCR, invitat la o discuție cu profesorul american Nouriel Roubini în cadrul conferinței Profit.ro "Starea economiei mondiale la 11 ani de la criza economică. Suntem pregătiți pentru o nouă recesiune?"
Manea afirmă însă că este critic să fie un proces de consultări în crearea cadrului de reglementare, iar băncile comerciale să fie parte în alcătuirea construcției și nu doar instituțiile care se conformează și care să dea vina pe cei care au impus reglementările în cazul în care ceva va ieși greșit. Autorităților au avut bune-intenții legate de un sistem bancar mai sigur și o protecție mai eficientă a consumatorilor, însă au fost și secvențe confuze, mai spune bancherul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Percepția largă la nivel mondial că băncile europene sunt excesiv reglementate este împărtășită și în România chiar de șeful celei de-a 2-a instituții de credit din sistemul bancar local, cel puțin prin prisma simplei observații asupra deficitului de competitivitate la nivel mondial. Este clar, spune Manea, că astăzi băncle europene nu au dimensiunea și forța de a se impune în fața conglomeratelor mari din SUA și Asia. Ordinele de mărime se văd și la nivelul capitalizărilor de piață.
Cerințele de capital, dar și reglementările de gestionare a riscului creditului creează condiții de inferioritate pentru băncile europene care nu mai au un cadru propice pentru creștere. „Astăzi băncile sunt ocupate în Europa să se conformeze reglementărilor, să fie defensive și mai mici”, a conchis șeful executiv de la BCR.