Cei mai mari jucători de pe piața locală de energie se reunesc la Profit Energy.forum, într-un context în care Europa se pregătește pentru ceea ce riscă să fie cea mai grea iarnă din punct de vedere al aprovizionării cu energie din ultimii mulți ani.
Conferința va fi organizată pe 3 octombrie la Hotel JW Marriott, cu sprijinul ENGIE, Romgaz, Transgaz și OMV Petrom, și va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV - DETALII AICI
Criza energetică ce se profilează amenință nu doar confortul primar al gospodăriilor populației, ci și să cauzeze intrarea în recesiune a economiei Uniunii Europene.
Asta în primul rând pe fondul agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei și al războiului sancțiunilor UE-Kremlin, care pun sub semnul întrebării continuitatea livrărilor de gaze naturale ale Gazprom către continent, neputând fi exclusă posibilitatea ca acestea să fie întrerupte total.
În aceste condiții, prețurile angro la energie și gaze au ajuns la niveluri de neimaginat în urmă cu un an, iar penuria de resurse a făcut să se vorbească deschis în întreaga UE despre politici de raționalizare a consumului.
Cât de pregătită este România să facă față acestor provocări?
Ce ar trebui făcut, atât de către autorități, cât și de către sectorul privat, pentru a întări reziliența energetică a țării?
CONCEPT EVENIMENT
Într-un astfel de context, Profit.ro își propune să aducă împreună, la aceeași masă, pentru o dezbatere consistentă pe temele semnificative ale momentului, în cadrul unei conferințe offline, oficiali și reprezentanți ai autorităților responsabile în domeniu, lideri ai companiilor active în piețele de energie, consultanți și specialiști.
TEME DE DEZBATERE
Panel gaze naturale
Actualele niveluri de prețuri angro (cu excepția celor reglementate pentru casnici și CET-uri) sunt stimulative pentru producători, dar creează probleme pentru consumatori și furnizori. Cum vor evolua ele în iarna care vine și anul viitor?
În caz de criză a gazelor în UE la iarnă, căror consumatori din România li se va reduce/întrerupe aprovizionarea în baza obligațiilor convenite la nivel european?
Poate rezista România cu zero importuri de gaze rusești?
Va putea România să importe gaze din alte surse decât Federația Rusă în iarna care vine?
Cât de dezirabile mai sunt politicile guvernamentale românești de subvenționare a construirii de noi rețele de distribuție de gaze, în condițiile în care UE își propune reducerea accelerată a consumului în următorii ani, atât din rațiuni climatice, cât și geostrategice?
Panel energie electrică
Care sunt cauzele pentru care prețurile angro la energie electrică au ajuns la nivelurile enorme pe care le vedem în prezent și ce șanse sunt ca acestea să scadă sau măcar să se stabilizeze?
Ar trebui modificat designul european al pieței, prin reducerea rolului prețului marginal?
Cât de sustenabilă este actuala schemă de plafonare a prețurilor finale la energie pentru consumatori? Poate ea rezista până la primăvară? Cu ce ar putea fi înlocuită?
Ce poate și trebuie făcut pentru accelerarea implementării investițiilor în noi capacități de producție de energie electrică, precum și în întărirea rețelelor de transport și distribuție?
Va rezista sistemul energetic național la iarnă?