Biriș: Contul TVA pregătit de Guvern pentru firme, un potențial distructiv semnificativ mai mare pentru economie decât alte măsuri. Cele mai afectate - companiile de utilități și telecom

Biriș: Contul TVA pregătit de Guvern pentru firme, un potențial distructiv semnificativ mai mare pentru economie decât alte măsuri. Cele mai afectate -
 companiile de utilități și telecom
scris 7 aug 2017

Contul de TVA pregătit de Guvern prin ordonanța plăților defalcate de TVA are un potențial distructiv semnificativ mai mare pentru economie decât alte măsuri gen impozitul pe gospodării, impozitul pe cifra de afaceri și taxa de solidaritate, deoarece, de exemplu, banii companiei vor fi blocați în contul de TVA până când ANAF va binevoi să aprobe folosirea lor, apreciază consultantul fiscal Gabriel Biriș.

Guvernul se pregătește să introducă reguli de plată defalcată a TVA, argumentând că România deține un record negativ între statele membre UE în ceea ce privește GAP-ul de TVA și sunt necesare noi măsuri de creștere a gradului de colectare a taxei și de combatere a evaziunii TVA, inclusiv prin creșterea gradului de conformare voluntară la plată a persoanelor impozabile. 

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, Executivul va decide noi reguli, precum includerea în categoria persoanelor care au obligația deschiderii de conturi de TVA a persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA aflate însă sub incidența legislației privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.

Câți bani face statul din înființările de firme: de 2 ori mai puțin decât anul trecut CITEȘTE ȘI Câți bani face statul din înființările de firme: de 2 ori mai puțin decât anul trecut

Până la 1 octombrie 2017, firmele, inclusiv cele care se află sub incidența legislației privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, înregistrate în scopuri de TVA, trebuie să deschidă cel puțin un cont distinct de TVA (pentru încasarea și plata TVA) și să comunice acest cont tuturor furnizorilor/prestatorilor și beneficiarilor.

Consultantul fiscal remarcă, printre altele, că banii contribuabililor onești blocați în contul de TVA vor putea putea fi folosiți de acesta doar cu aprobarea prealabilă a ANAF, fără ca la acest moment să fie indicat și un termen în care Fiscul să aprobe, iar sancțiunea pentru plata greșită a TVA va fi de 50% din sumă.

"Vă rog să observați că sancțiunea se aplică și atunci când atât plătitorul, cât și beneficiarul declară și își plătesc TVA corect. Doar pentru plata în cont greșit sancțiunea aplicată e 50%", spune Biriș.

El arată că acest cont de TVA va fi obligatoriu din octombrie, termen până la care toate companiile din România trebuie să își deschidă noi conturi (la bănci sau Trezorerie) pentru TVA și să își modifice sistemele informatice pentru a putea ține evidența într-un mod automatizat, cele mai afectate urmând să fie companiile de utilități și telecom. 

viewscnt
Afla mai multe despre
biris
tva
cont
firme
companii