Angajamentele autorităților care implică cheltuieli mai mari ar putea genera majorări de taxe, pentru a evita întoarcerea la procedura de deficit excesiv, în 2018 sau 2019, motiv pentru care cota unică de impozitare ar putea fi înlocuită cu una progresivă care să includă niveluri mai mari de taxe. Dezechilibrele externe în creștere ar putea determina deprecierea leului și, deși valoarea de echilibru a cursului de schimb euro-leu, este în preajma nivelului de 5,00, o depreciere accelerată este puțin probabilă. În schimb, intervalul de variație a cursului de schimb ar putea urca gradual în trepte de câte 10 bani, atenționează analiștii Unicredit Bank.
Unul dintre aceste angajamente este Legea salarizării unitare, care majorează remunerațiile mai multor bugetari.
Ei anticipează o încetinire a creșterii economice la 4,4% în 2017 și 3,5% în 2018, din cauza scăderii investițiilor publice, a unei recolte mai slabe decât în 2016 și a unei politici fiscale mai stricte începând din T4 2017, pentru ca Guvernul să poată menține deficitul sub nivelul de 3% din PIB.
Politica fiscală rămâne cea mai mare amenințare pentru creșterea economică și stabilitatea macroeconomică. Un deficit al contului curent mai mare și un ritm de creștere alert al salariilor ar putea împinge cursul de schimb euro-leu la niveluri mai ridicate, însă inflația s-ar putea menține în intervalul țintit de Banca Națională a
României în 2017-2018.
Analiștii se așteaptă și la o majorare a dobânzii la facilitatea de depozit în a doua jumătate a anului 2017 și a dobânzii de politică montară în prima jumătate a anului 2018.