Bugetul va pierde mai mult de 3 miliarde de lei prin transferul pachetelor de acțiuni deținute de stat la circa 30 de companii către Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, ca efect al faptului că statul nu va mai încasa dividende de la aceste societăți. Impactul va fi diminuat doar după primul an de funcționare a FSDI, relevă un document obținut de Profit.ro, anexat proiectului de înființare a Fondului.
Profit.ro a prezentat luni, în exclusivitate, proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), redactat la nivel politic, și ale cărui documente sunt disponibile, la cerere, abonaților Profit Insider.
Proiectul include și o listă cu aproape 30 de mari companii din majoritatea domeniilor, pentru care pachete de acțiuni deținute de stat vor fi transferate către FSDI.
Un document anexat proiectului și redactat de specialiștii guvernamentali atenționează că operațiunea va reduce, cel puțin pentru un an, veniturile bugetare, iar calculele Profit.ro relevă că pierderea va depăși 3 miliarde lei. Pierderea era indicată la începutul anului și în programul de guvernare și este reluată și în noul program, dar cu promisiunea că nu va depăși 2,6 miliarde lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Dorim să atragem atenția asupra faptului că veniturile bugetului de stat se vor reduce cu valoarea dividendelor încasate de FSDI, în contul acțiunilor transferate în portofoliul FSDI, risc care, în anii următori primului an de funcționare, va fi duminuat prin valoarea dividendelor pe care statul le va încasa de la FSDI în calitate de acționar unic", este avertismentul din document.
Date centralizate de Profit.ro relevă că cele aproximativ 30 de companii ale căror pachete de acțiuni deținute de stat vor fi transferate către FSDI au plătit în acest an bugetului de stat, cumulat, sub formă de dividende, mai mult de 3 miliarde de lei.
Astfel, de exemplu, Engie a plătit la bugetul de stat dividende de 37,7 milioane lei, E.ON - 42,3 milioane lei, Electrica - 125,1 milioane lei, OMV Petrom - 175,3 milioane lei, Loteria Română - 71,1 milioane lei, Oil Terminal - 8,4 milioane lei, Romgaz - 1 miliard lei, Hidroelectrica - 829,1 milioane lei, Nuclearelectrica - 82 milioane lei, Aeroporturi București - 171,8 milioane lei.