Fenomenul de burnout în sfera avocaturii. Opinia unui psiholog stabilit la Londra

Fenomenul de burnout în sfera avocaturii. Opinia unui psiholog stabilit la Londra
scris 16 apr 2019

Piața avocaturii de business din întreaga lume a fost zguduită de vestea decesului Președintelul Backer McKenzie. Decesul lui Paul Rawlinson a survenit la șase luni după ce avocatul a părăsit, temporar, pozitia de global chiar al firmei din cauza unor probleme de sănătate cauzate de epuizare.

LegalMarketing.ro a cerut opinia unui psiholog, stabilit în Londra, cu o bogată experiență în mediul internațional, în legătură cu fenomenul de burnout în sfera avocaturii:

Urmărește-ne și pe Google News

Fenomenul de extenuare la locul de muncă este din ce în ce mai comun într-o lume în care a fi ocupat este noua religie. Aproape că a devenit motiv de laudă să poți spune cunoscuților că ești epuizat de atâta muncă, ca și cum munca este un război și trebuie sacrificat totul pe câmpul de luptă. Eroii zilelor noastre nu mai sunt cei care părăsesc ultimii frontul, ci cei care părăsesc ultimii biroul.

Există așadar un aspect social legat de extenuarea la locul de muncă. Dar efectele epuizării sunt mult mai profunde de atât. La fel și cauzele. Nu există fum fără foc, iar apropo de foc engleză folosește un termen foarte interesant pentru această condiție: “burnout”, al cărui înțeles literal este “a arde până te stingi”. Prins în focul muncii, motivat de pasiune, obiective, manageri sau clienți pretențioși, plata ipotecii sau frica de eșec, creierul este în alertă continuă. Refuză să se calmeze până când nu răspunde cererilor care vin din toate părțile, și din mintea noastră, dar și din exterior. Problema este că aceste cereri nu se vor opri niciodată, iar creierul ne pune mintea și organismul la treabă la foc maxim, păcălindu-ne că suntem activi și de succes, în timp ce ne îndreptăm către stingere. Această este marea problemă a acestui fenomen, poate fi un ucigaș silențios. Ne captează atenția de la ce se întâmplă de fapt, epuizarea și efectele ei psihologice și fizice, la ceea ce am vrea să se întâmple, succesul. 
  
 Prinși în rutina pe care am deprins-o în societatea modernă, lupta continuă către succes, ne pierdem de valorile noastre autentice. Mai ales într-o lume că cea a mediului juridic unde adevărul este pus la îndoială continuu, nu este de mirare că cei mai mulți dintre avocați ajung dacă nu la extenuare și colaps, la reale crize existențiale. 
  
 De aceea este foarte util să învățam să ne conectăm la noi înșine, să știm ce simțim și să înțelegem de ce, să avem o viziune cât mai clară a propriei identități și care ne sunt valorile. Cei care sunt atenți la ce se întâmplă cu ei pot identifica din vreme semnele epuizării la locul de muncă: oboseală fizică, chiar și după repaus, insomnii, lipsă de interes în activitățile zilnice, resentimente fără explicație aparentă față de locul de muncă și tot ce e legat de el, încapacitatea de a privi viața cu toate aspectele ei de dincolo de muncă. Atunci când ne înțelegem pe noi și ceea ce este cu adevărat important, este mai ușor să ne prioritizam activitățile așa încât să acordăm și timpului liber prioritate, și chiar putem să învățam să ne ușurăm povara în timpul în care suntem la muncă. Ruxandra Anghel, psiholog, Senior Academic Assistant Middlesex University 

Articol LegalMarketing

viewscnt
Afla mai multe despre
burnout
avocatura