Statele UE necesită de zece ori mai multe echipamente de protecție și dispozitive medicale pentru a face față crizei coronavirus

Statele UE necesită de zece ori mai multe echipamente de protecție și dispozitive medicale pentru a face față crizei coronavirus
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 28 mar 2020

Statele Uniunii Europene necesită de zece ori mai multe echipamente de protecție și dispozitive medicale decât le pot oferi lanțurile de aprovizionare tradiționale pentru a face față crizei provocate de coronavirus, relevă un document intern al UE, consultat de Reuters.

UE încearcă de câteva săptămâni să achiziționeze echipamente importante, cum ar fi măștile de față, ventilatoarele pentru pacienții cu probleme de respirație severe și alte produse medicale. În ciuda eforturilor, „disponibilitatea și oferta de echipamente și dispozitive medicale, în special ventilatoare, la nivelul Europei, rămân îngrijorătoare”, afirmă reprezentanții CE în documentul din 25 martie. 

Urmărește-ne și pe Google News
Compania biofarmaceutică AbbVie România donează Ministerului Sănătății 4.000 cutii dintr-un medicament antiviral folosit în tratamentul pacienților infectați cu noul coronavirus CITEȘTE ȘI Compania biofarmaceutică AbbVie România donează Ministerului Sănătății 4.000 cutii dintr-un medicament antiviral folosit în tratamentul pacienților infectați cu noul coronavirus

„Estimările interne ale Comisiei relevă faptul că că lanțul tradițional de aprovizionare poate asigura numai 10% din cerere”, se arată în documentul citat de Reuters. 

Separat, CE  a anunțat marți că achiziția comună de echipamente individuale de protecție pentru 25 de state membre, lansată la începutul lunii, se apropie de final.

Lipsa echipamentelor medicale expune personalul medical la riscuri mai mari de infectare și tarnsmitere a virusului, ceea ce pune în pericol și pacienții. În Italia și Spania, statele membre UE cel mai sever afectate până acum de epidemie, peste 5.000 de cadre medicale au fost infectate. Angajații din sistemul medical reprezintă aproape 9% din totalul cazurilor de coronavirus înregistrate în Italia și peste 13% din cazurile confirmate pozitiv în Spania.

Restricțiile privind comerțul internațional împiedică aprovizionarea cu echipament medical, potrivit UE. Franța și Germania au rdicat aceste restricții, dar Comisia evaluează impactul acestora, după ce au fost raportate întârzieri în Spania și Grecia, Totodată, Comisia poartă discuții cu România, Cehia, Bulgaria și Polonia legat de impact restricții de export.

viewscnt
Afla mai multe despre
echipament coronavirus
ventilatoare
coronavirus
ue