Cercetătorii australieni au aflat de ce vaccinurile cu ARN mesager (ARNm) pot provoca efecte secundare precum dureri de cap și febră, într-o descoperire care, potrivit acestora, ar putea contribui la îmbunătățirea eficacității vaccinurilor.
Un nou studiu publicat joi de Institutul de Boli infectioase si Imunologie Peter Doherty și Universitatea de Stat RMIT, din Melbourne, a furnizat prima analiză detaliată a modului în care vaccinurile cu acid ribonucleic mesager (ARNm) circulă și se descompun în fluxul sanguin uman, scrie News.ro.
Vaccinurile ARNm sunt concepute să rămână în ganglionii limfatici pentru a produce anticorpi care să lupte împotriva infecțiilor, dar cercetarea, care a analizat 156 de probe de sânge de la 19 persoane în decurs de 28 de zile după ce au primit o imunizare de rapel împotriva Covid-19 cu ARNm, a descoperit că o cantitate infimă de vaccin a ajuns în fluxul sanguin.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Măsura în care vaccinul intră în sânge variază de la un individ la altul, ceea ce poate explica unele dintre efectele secundare, cum ar fi febra, durerile de cap și oboseala, raportate după vaccinare”, a declarat joi, într-un comunicat, dr Yi (David) Ju, coautor al cercetării de la Facultatea de Științe a Universității RMIT.
Această variație a prezenței vaccinului în sânge ar putea declanșa răspunsuri inflamatorii, ducând la aceste efecte secundare la anumite persoane, spun cercetătorii.
Primele vaccinuri cu ARNm au fost aprobate împotriva Covid-19 în 2020. În loc să utilizeze un virus atenuat, vaccinurile cu ARNm folosesc instrucțiuni genetice pentru a determina organismul să producă o proteină care declanșează un răspuns imunitar.
De la introducerea lor, oamenii de știință au folosit tehnologia vaccinurilor cu ARNm pentru a dezvolta vaccinuri și produse terapeutice pentru alte afecțiuni, inclusiv cancer.
Autorii noului studiu au afirmat că descoperirea oferă informații valoroase pentru îmbunătățirea vaccinurilor ARNm în vederea unei utilizări mai sigure și mai eficiente.
Studiul a fost publicat în revista ACS Nano.