Industria românească dă din nou semne de contracție, sub impactul cererii scăzute

Industria românească dă din nou semne de contracție, sub impactul cererii scăzute
scris 4 nov 2024

Industria manufacturieră românească dă semne de contracție pentru a patra lună la rând, potrivit indicelui PMI BCR publicat de S&P Global. Firmele raportează scăderi ale producției, comenzilor și numărului de angajați, dar și presiuni inflaționiste în creștere.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Managerii companiilor industriale din România continuă să raporteze date dezamăgitoare privind starea producției și comenzilor noi, chiar dacă acestea s-a ameliorat față de septembrie.

Urmărește-ne și pe Google News
GRAFICE Încrederea în economia Românească crește surprinzător și ajunge la cel mai ridicat nivel de după pandemie CITEȘTE ȘI GRAFICE Încrederea în economia Românească crește surprinzător și ajunge la cel mai ridicat nivel de după pandemie
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Indicele PMI (al Managerilor de Achiziții - Purchasing Manager’s Index) a crescut de la 47,3 puncte în septembrie la 48,1 în octombrie, însă a rămas sub nivelul de 50 de puncte care indică contracția sectorului. Indicele este compilat de S&P Global pe baza răspunsurilor primite de la 400 de companii, stratificate în funcție de domeniul de activitate și dimensiune.

„Conform datelor PMI de până acum, ne putem aștepta la al doilea an consecutiv de contracție în producția din industria prelucrătoare românească. Media indicelui PMI pentru trimestrul 3 din 2024 este mai scăzută față de cea din trimestrul precedent, ceea ce este un semn rău pentru creșterea economică. Sectorul intern manufacturier rămâne destul de dependent de cererea externă”, arată Ciprian Dascălu, economist șef al BCR.

Industria contribuie cu circa 20% la formarea PIB și anul trecut a avut o contribuție negativă, de -0,5%, la creșterea economică de 2,4%. În trimestrul al doilea din acest an, contribuția la creșterea economică a sectorului industrial, care include și sectorul manufacturier, dar și industria energetică și mineritul, a fost de -0,1%.

Comenzi noi în scădere în industrie

Firmele participante la sondaj raportează comenzi noi în scădere, deși ritmul contracției a încetinit față de luna precedentă, în contextul unei cereri scăzute la export.

Producția de carne de porc din Uniunea Europeană va fi cea mai scăzută din ultimii 15 ani. Ucraina a contactat Vietnamul CITEȘTE ȘI Producția de carne de porc din Uniunea Europeană va fi cea mai scăzută din ultimii 15 ani. Ucraina a contactat Vietnamul

„Datele semnal pentru indicele HCOB PMI privind industria prelucrătoare din Germania au arătat o ușoară îmbunătățire în octombrie, cu o valoare de 42,6, în creștere față de 40,6 în septembrie. Cu toate acestea, perspectivele rămân negative pentru economia germană în acest an, ceea ce afectează cererea externă pentru producția românească”, arată Dascălu.

Producția industrială continuă să scadă

Cererea scăzută a dus și la scăderea producției, dar ritmul de scădere s-a atenuat comparativ cu luna precedentă.

Stocurile de achiziții au continuat să scadă și firmele au redus achiziția de materiale necesare producției.

Firmele fac concedieri

Companiile au continuat să reducă numărul angajaților din producție, pentru a cincea lună la rând, însă au reușit să reducă din comenzile restante.

„Cererea scăzută continuă să afecteze necesarul de muncitori în fabrici. Partea pozitivă este că acest ritm de contracție a fost doar marginal, iar valoarea indicelui a fost considerabil mai mare comparativ cu luna precedentă”, notează Dascălu.

Managerii firmelor raportează și presiuni asupra costurilor, cu o creștere a prețurilor factorilor de producție în accelerare, peste media istorică. S-au scumpit materiile prime și au crescut salariile, potrivit respondenților. Aceste scumpiri au fost cel puțin parțial transferate clienților luna trecută, cu cea mai mare inflație industrială de după iarna precedentă.

Economia Germaniei crește surprinzător în trimestrul al treilea și evită recesiunea CITEȘTE ȘI Economia Germaniei crește surprinzător în trimestrul al treilea și evită recesiunea

Dascălu arată că industria românească s-ar putea îmbunătății abia după revenirea cererii externe.

„Povestea generală a indicelui BCR PMI privind industria prelucrătoare românească rămâne destul de sumbră având în vedere evoluția componentelor acestuia. Cererea slabă, în special din străinătate, continuă să limiteze orice creștere a producției și acest lucru se reflectă în aproape toate componentele măsurate", consideră economistul BCR.

PMI reprezintă o medie ponderată a următorilor cinci indici: Comenzi noi (30%), Producție (25%), Ocuparea forței de muncă (20%), Termenele de livrare ale furnizorilor (15%) și Stocurile de achiziții (10%). Pentru calculul PMI, Indicele privind termenele de livrare ale furnizorilor este inversat, astfel încât să se miște într-o direcție comparabilă cu a celorlalți indici. Colectarea datelor a început în iulie 2023.

Alt sondaj publicat recent, realizat de Statistică și compilat de Comisia Europeană, arată o revenire a industriei în luna octombrie, în condițiile în care firmele anticipează o creștere a producției în perioada următoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
pmi bcr
indice pmi
pmi romania
industria prelucratoare