Românii riscă să plătească facturi la energie electrică și gaze naturale considerabil mai mari de la începutul anului 2025.
Potrivit Asociației Energia Inteligentă (AEI), lipsa pregătirilor pentru liberalizarea pieței, în contextul unor măsuri insuficiente din partea ANRE, își spune cuvântul.
Românii ar putea plăti facturi la energie mai mari cu până la 110% de la începutul anului viitor, în lipsa unor măsuri urgente din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Asociația Energia Inteligentă (AEI) avertizează că lipsa pregătirii pentru liberalizarea pieței de energie și gaze, programată pentru 1 aprilie 2025, riscă să ducă la o explozie a prețurilor și la un “dezastru pentru consumatori”.
Potrivit AEI, situația este alarmantă: doar un furnizor de energie electrică a plasat oferte pentru perioada de după liberalizarea pieței, iar acestea sunt situate între 1,30 și 1,43 lei/kWh. Dacă aceste prețuri devin contractuale, aproximativ: 40% dintre consumatori vor plăti facturi mai mari cu până la 110%; 35% dintre consumatori vor înregistra creșteri de până la 80%; 9% dintre consumatori vor avea facturi mai mari cu până la 10%.
“În luna septembrie 2024, ANRE a elaborat un Proiect de Ordin pentru stabilirea unor măsuri de informare a clienților finali de energie electrică/gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2024-31 martie 2025. Dezinteresul față de clienți a mers până la ignorarea realizării până și a acestui Ordin, care deși era departe de ceea ce ar fi trebuie să fie campania ANRE de pregătire a liberalizării pieții, era totuși o mică acțiune.
Afirmațiile guvernanților că de la 1 aprilie 2025 se va continua aplicarea plafonării, dar care conform comunicatului de presă, de fapt se va aplica doar clienților vulnerabili, reprezintă o dezinformare, care nu face decât să agraveze situația și să se elimine oportunitățile scăderii prețului la energie care se poate realiza doar prin concurență”, consideră AEI.
Dezinformări legate de plafonarea prețurilor la energie
AEI atrage atenția că promisiunile guvernamentale privind continuarea plafonării prețurilor pentru clienții vulnerabili de la 1 aprilie 2025 sunt “dezinformări” care agravează situația. „Această abordare elimină oportunitățile scăderii prețurilor, care pot fi realizate doar prin concurență”, se arată în comunicat.
Pe piața gazelor naturale, situația este la fel de îngrijorătoare. Doar patru furnizori au plasat oferte pentru perioada de după liberalizare, toate având un preț identic – 0,2605 lei/kWh fără TVA. AEI avertizează că lipsa diversității ofertelor demonstrează lipsa concurenței și dezinteresul furnizorilor față de consumatori.
“Situația astăzi defavorabilă pentru români riscă să se transforme pe măsură ce se va apropia termenul de 1 aprilie 2025 într-un dezastru pentru consumatori, datorită lipsei pregătirii de către ANRE a liberalizării pieții. Furnizorii, în lipsa obligării punerii de oferte pe piață, vor trage de timp, astfel încât consumatorii să fie puși în situația în care să nu mai aibă timp să aleagă și să accepte necondiționat ofertele acestora”, concluzionează AEI.
După cum a relatat Profit.ro, în primăvară, printr-o ordonanță de urgență a Guvernului, din motive neclare, pentru obligația de vânzare la preț reglementat de 120 lei/MWh a fost menținut termenul de 31 decembrie 2024, însă cu specificarea că respectivele vânzări trebuie să asigure consumul casnicilor până la 31 martie 2025, adică până la eliminarea prețurilor finale plafonate la consumatori, atât la energie, cât și la gaze.
Asta ar însemna ca, de la 1 ianuarie 2025, furnizorii să fie nevoiți să achiziționeze angro gaze de la producători la cotații de piață și, totodată, să fie obligați să factureze în continuare pentru consumatorii casnici la prețuri finale plafonate, până la primăvară, cu compensații pentru diferențe de la bugetul de stat.
Există și un demers de corectare a acestei situații, prin stabilirea unui termen unic pentru ambele obligații (31 martie 2025), însă acesta a fost inclus ″la grămadă″ în vară în proiectul controversatei introduceri a obligativității de stocare pentru prosumatori, trimisă la reexaminare de către președintele Klaus Iohannis.
Senatul a aprobat deja cererea de reexaminare, cu menținerea în proiect a termenului unic de 31 martie 2025 pentru obligația de vânzare la preț reglementat pentru asigurarea consumului casnicilor, însă nu și Camera Deputaților, iar până la 31 decembrie 2024 mai este mai puțin de o lună.