VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Adrian Codirlașu, CFA România: Un mod pentru Guvern de a face rost de bani este de a lista pachete minoritare / Daniela Maior, ARIR: Orice listare nu se lasă fără știri de genul „nu ne vindem țara”

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Adrian Codirlașu, CFA România: Un mod pentru Guvern de a face rost de bani este de a lista pachete minoritare / Daniela Maior, ARIR: Orice listare nu se lasă fără știri de genul „nu ne vindem țara”
scris 28 nov 2024

Piața de capital locală continuă să crească atât din perspectiva numărului de investitori, care a ajuns la circa 200.000, cât și a companiilor care vin către bursă pentru a se finanța. 

„Piața noastră a crescut și cred că un eveniment extrem de important a fost listarea Hidroelectrica care a atras mulți investitori de retail, care ulterior au rămas pe piața, au continuat să investească bani și, în modul acesta, vedem cum piațaa crescut frumos în ultimii 2 ani.

Piața de capital era subevaluată înainte de listarea Hidroelectrica și s-a dus cumva către o evaluare corectă. Însă, 2025 e un an complicat, pentru că venim cu un deficit de peste 8% din PIB care trebuie corectat, lucru care va afecta negativ economia”, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la Profit.ro TV, Adrian Codirlașu, președintele CFA România.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Profit.ro TV - Valentin Blăjan, 123Credit.ro: Orice e necesar pentru a dezvolta un business se poate finanța printr-un leasing. Noi am avut și finanțarea achiziției unui avion, digitalizări de fabrici, firme de construcții, imobiliare, chiar și foto CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Valentin Blăjan, 123Credit.ro: Orice e necesar pentru a dezvolta un business se poate finanța printr-un leasing. Noi am avut și finanțarea achiziției unui avion, digitalizări de fabrici, firme de construcții, imobiliare, chiar și foto

El subliniază și oportunitatea pe care o prezintă listarea companiilor de stat atât pentru piața de capital, pentru investitori, cât și pentru Guvern.

„Un mod pentru Guvern de a face rost de bani este de a lista pachete minoritare din companiile pe care le deține pe bursa de valori, mai ales că s-a văzut cât de mare e cererea din partea investitorilor pentru acele companii.

În modul acesta, Guvernul ar face și rost și de niște bani, guvernanța acelor companii s-ar îmbunătăți substanțial pentru că acele companii vor trebui să respecte codul de bune practici al Bursei de Valori București care cumva e în concordanță cu cel al OECD și oricum avem o țintă ca toate companiile de stat să respecte codurile de guvernanță ale OECD.

Având și piața la maxime acum, ăsta era momentul de listare și Guvernul ar fi luat un preț bun. Trebuie voință pentru acest lucru, că apoi se face”, mai spune acesta.

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Irina Chițu, expert în educație financiară: Bugetul e ca o hartă, o imagine a finanțelor tale personale de la A la Z. Să nu stai într-un singur venit, pentru că este foarte periculos CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Irina Chițu, expert în educație financiară: Bugetul e ca o hartă, o imagine a finanțelor tale personale de la A la Z. Să nu stai într-un singur venit, pentru că este foarte periculos

Daniela Maior, președintele ARIR, afirmă că alegerile electorale de anul aceste reprezintă unul dintre motivele pentru care Guvernul încă nu a decis să mai listeze pachete de acțiuni ale companiilor de stat la BVB.

„Aș spune că în ultimele luni nu prea s-au luat așa decizii importante și am fost lăsați să ne vedem de campanie. Pentru că orice listare nu se lasă fără știri de genul „nu ne vindem țara” și atunci, probabil s-a preferat să nu existe un risc sau să nu se greșească cu această listare. Dar e clară direcția, asta e cel mai important și chiar am văzut declarații de la Hidroelectrica că s-ar intenționa să se crească free float-ul, pentru că piața de capital a ajuns într-o situație în care numărul de companii nu crește pe măsura creșterii activelor fondurilor de pensii.

Și atunci, fondurile de pensii au în jur de 40% din toate companiile listate și provocarea este să avem mai repede mai multe companii noi sau cele existente să crească foarte repede. Dar am observat în rezultatele la trimestrul trei că multe companii au fost afectate de acel impozit suplimentar pe cifra de afacerii. Nu le ajută cu siguranță să crească, pentru că le frânează dezvoltarea. Cu acei bani ar fi putut să investească în noi proiecte”, spune Daniela Maior.

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Gabriel Aldea, Investimental: Lumea se așteaptă ca la bursă să câștige astăzi, mâine, peste o lună. E cea mai mare greșeală. Mai important pentru marea masă este să-i învățăm să pescuiască CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Gabriel Aldea, Investimental: Lumea se așteaptă ca la bursă să câștige astăzi, mâine, peste o lună. E cea mai mare greșeală. Mai important pentru marea masă este să-i învățăm să pescuiască

Ea se arată însă optimistă în ceea ce privește evoluția pieței de capital în următoarea perioadă atât din perspectiva numărului de investitori care vor veni la bursă, cât și a companiilor care vor să se listeze.

„Creșterea va fi mult mai rapidă de acum încolo. Sunt 70.000 de căutări pe lună pe Google în România pentru cuvântul „acțiuni” în diferite forme, ceea ce arată că interesul românilor este din ce în ce mai mare și cred că ne-au ajutat anii trecuți și scăderea pieței crypto, pentru că probabil românii au fost supărați și pe scăderile acelea și atunci au revenit către investiții mai sigure.

Eu sunt optimistă pentru că am văzut și văd în jurul meu această emulație de vreau să investesc, vreau să mă gândesc la pensie. Mi-am dat seama de niște lucruri și de acum încolo creșterea va fi mai accelerată, dar este o creștere. Suntem la numerele din 2008”, precizează Daniela Maior.

„M-am uitat pe graficele și evoluțiile anuale ale BET din 1998 și până în prezent și vorbim de un randament mediu de 18%. Dar ce putem observa după criza din 2010 este o amplitudine mai mică a variațiilor, adică atât creșterile, cât și scăderile sunt mai mici. Și da, anul trecut s-a mai dezvoltat și piața noastră”, completează ea.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfa românia
arir
daniela maior
adrian codirlașu