Digitalizarea administrației publice a fost un deziderat al mediului de afaceri de foarte mult timp, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la Profit.ro TV, Lucian Dumitru, Tax Partner Forvis Mazars. Încă din 2015 se purtau discuții pentru digitalizarea administrației, adaugă el, mai ales că ANAF folosește în continuare sisteme care datează din anii 2000-2005, care sunt depășite „tehnologic și moral”.
„De aceea sunt atât de multe probleme în practică. De exemplu, nu sunt înregistrate adecvat plățile pe care le fac contribuabili, după care primesc notificări că nu-și au plătit taxele.
Ce vedem acum la un nivel minim a început din 2020 cu lucruri de bun simț, precum comunicarea prin e-mail, autoritățile fiscale au adrese de e-mail oficiale, nu mai comunici atât de mult cu dosare în format fizic, apoi extinderea anumitor funcționalități din SPV, cu diferitele limitări pe care le are, dar e un work in progress acolo”, mai spune acesta.
Dacă mai bine de 15 ani nu s-a făcut mare lucru în ceea ce privește digitalizarea administrației publice, Lucian Dumitru afirmă că „nu ne putem aștepta nici noi contribuabili și nici autoritatea fiscală ca digitalizarea să aibă loc peste noapte”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ultimii doi ani însă a existat o presiune în digitalizarea administrației fiscale în special pentru societăți.
„S-a implementat SAF-T, care presupune raportarea unui volum mare de date într-un format specific, are e un format dezvoltat de OECD. Apoi avem e-Factura, care presupune emiterea facturilor prin sistemul ANAF și numai sunt acceptate facturile ca înainte, prin email sau prin poștă. Avem și sistemul e-Transport cu diversele avantaje și dezavantaje.
Aici e o presiune foarte mare pe societăți, asta în conditiile în care autoritatea fiscală a dat legislație, a impus raportările, companiile au investit sume foarte mari de bani în sisteme centralizate care să permită raportarea eficientă și corectă a acestor date, dar, în același timp, la nivelul administrației fiscale încă se lasă ușor așteptat rezultatul”, precizează Lucian Dumitru, adăugând că, deși legislația a fost implementată, iar contribuabilii au avut obligația de a raporta, ANAF încă nu pusese la punct sistemul de analiză, pentru că este vorba de un volum foarte mare de date și au nevoie de un sistem de analiză automată.
„Nu mai merge cu o analiză manuală a respectivelor date pentru a determina niște concluzii, precum dacă e un risc fiscal la anumite companii și e nevoie să mergem în inspecție sau nu”, afirmă acesta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Fondator Marketing Deck: Cei mai mulți antreprenori nu înțeleg că, în social media, zona cea mai negativă e cea neutră. Afacerile ar fi bine să creeze conținut de tip video verticalÎn momentul în care toate aceste elemente vor fi puse la punct, adaugă el, conformarea fiscală va fi mai ușoară atât pentru contribuabili, cât și pentru ANAF.
„Însă, în continuare sunt erori. Cel puțin la nivel de formă ANAF a început să emită notificări mai de substanță cu privire la diversele probleme pe care le-a identificat din analiză. Acum, calitatea acelor notificări și observații aș spune că nu e optimă, ceea ce denotă că sistemul acela de analiză încă mai are nevoie de o perioadă de 18-24 luni pentru a funcționa la un potențial adecvat. Avem clienți care ne trimit notificarea și în majoritatea cazurilor observăm că din 8 puncte problemă, 6 sunt incorect evocate de către ANAF, ceea ce denotă o analiză inadecvată, deci sistemul mai are mult de lucru până acolo”, explică Lucian Dumitru.