Cosmin Păunescu, Șef Serviciu Supraveghere Prudențială în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), spune, la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV, că investițiile verzi aduc și ele profit, chiar dacă marea majoritatea a oamenilor consideră că au doar un rol social și ecologic.
„Dezvoltarea sustenabilă este despre cum folosim resursele astăzi pentru a asigura un nivel corespunzător sau poate chiar mai bun și generațiilor viitoare. Foarte multă lume înțelege finanțele verzi ca un tip de investiție cu un rol ecologic, social, o investiție care n-ar aduce profit. Însă, în realitate, ele reprezintă în același timp o oportunitate de a aduce profit.
De ce aduc profit? Pentru că apar tot felul de reglementări care impun utilizarea mai multor certificate de emisii de carbon sau mai scumpe și pentru că apare tranziția către energie regenerabilă. Deci sunt acțiuni cu impact efectiv financiar care trebuie făcute pentru a ne alinia la acest cadru actual existent la nivelul UE”, explică acesta, adăugând că finanțele sustenabile sunt aducătoare de profit și nu au rolul doar de a proteja mediul înconjurător, de a aduce echitate socială și de a respecta principiile de guvernanță.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
România însă este abia la început în ceea ce privește economia verde și investițiile care se fac în această direcție.
„În piețele mai dezvoltate din Europa de Vest mai toate generațiile, începând cu baby-boomers și terminând cu generația Z, doresc în majoritatea covârșitoare ca investițiile lor să se îndrepte către economia sustenabilă. Noi suntem oarecum la început de drum. Media populației din România care consideră că fiecare dintre noi avem un impact asupra mediului este undeva la 26%, mult mai scăzută decât media europeană, de 41%”, precizează Cosmin Păunescu, care consideră că România se află într-un cadru destul de interesant în care partea legislativă este cea care va forma piața și nu invers așa cum se întâmplă în alte țări.
„Peste tot în lume avem o piață care se formează în mod firesc la cererea investitorilor. Sunt operatorii pieței care oferă produsele în întâmpinarea lor. La noi e exact invers. Suntem în situația în care avem o legislație europeană, avem o aplicabilitate națională a acesteia și încercăm să formăm cumva piața”, subliniază el.
În ceea ce privește dimensiunea pieței de obligațiuni verzi, continuă Cosmin Păunescu, sunt deja câteva miliarde de lei din emisiuni începând cu anul 2021, realizate în marea majoritate de instituțiile de credit.
„Este un trend care s-a realizat peste tot în lume, deci nu e o particularitate națională că băncile sunt cele care reprezintă driverul principal al pieței obligațiunilor verzi. Dar avem și o emisiune corporativă la BVB, avem interesul public manifestat ferm de către Ministerul de Finanțe pentru a dezvolta un cadru sau norme emise de Guvern pentru aceste obligațiuni naționale sustenabile. Deci sunt toți factorii îndepliniți la nivel de reglementare și la nivel de intenții de reglementare ca strategie națională a României”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Gabriela Hârțescu, membru în CA al Envisia: Este recomandabil ca la nivelul board-ului unei organizații să existe expertiză complexă și variatăPrimele emisiuni de obligațiuni verzi au fost lansate în luna iulie 2020 de către două companii din sectorul imobiliar (Globalworth Real Estate și NE Property), urmând ca în 2021 să fie lansată și cea de-a treia emisiune de către MAS Securities, tot o companie din sectorul imobiliar.
În luna mai 2021, Raiffeisen Bank a emis primele obligațiuni verzi denominate în lei, care au fost și primele instrumente de acest gen listate la Bursa de Valori București, la care și investitorii de retail au putut avea acces. Ulterior și BCR a venit cu acest tip de instrument la bursă, iar săptămâna trecută a listat și pe bursa locală titlurile unei emisiuni record de bonduri verzi, cea mai mare de tip senior din istorie a unui emitent privat român.
„Pentru obligațiunile verzi nu avem încă un cadru european clar conturat, avem un regulament de green bonds care va permite o etichetă unică aflat în faza finală de negociere la nivelul Comisiei și Parlamentului European, care va fi diferită prin reguli foarte clare referitor la banii colectați să fie îndreptați exclusiv către activități sustenabile din punct de vedere al mediului.
Și vom avea și terțe părți care auditează această folosire. Deci, va fi mult mai strict sistemul și se va împiedica potențialul green washing. Ne aflăm într-un stadiu bun de dezvoltare, sunt foarte multe discuții, se merge foarte mult pe partea de mediu”, precizează Cosmin Păunescu, adăugând că, în România, trecerea la un ecosistem mai „verde”, va fi supusă unui audit special și există deja modalități de calcul în regulamentul privind taxonomia.
„Acest regulament spune care sunt activitățile sustenabile din punct de vedere al mediului, companiile trebuie să raporteze ponderea cifrei de afaceri, cheltuielilor de exploatare, cheltuielilor de capital alocate investițiilor verzi. Principala problemă ar fi disponibilitatea datelor”, completează el.
„Din păcate, la noi principiile ESG sunt mai puțin implementate la nivelul companiilor din indicele BET, dar nu trebuie să ignorăm faptul că avem deja anumite ratinguri emise pe BVB și avem companii care stau destul de bine pe plan internațional. Sub 50% din companiile incluse în indicele BET au realizat o raportare a tuturor emisiilor de gaze cu efect de seră. Deci, ne aflăm încă departe, dar exista interes a mai spus”, la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV, Cosmin Păunescu, Șef Serviciu Supraveghere Prudențială în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).