Într-un context de riscuri și daunalitate în creștere, jucătorii din asigurări își accelerează digitalizarea operațiunilor atât pentru a se eficientiza, cât și pentru a-și reduce costurile, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV, Paul Dumitru, expert educație financiară în cadrul ASF.
„În momentul în care un asigurator folosește digitalizarea se eficientizează din punct de vedere operațional, dar și creează o experiență mai bună pentru consumator, amândouă având de fapt efecte pozitive din punct de vedere economic atât pentru asiguratori, cât și pentru consumatorul de asigurări”, mai spune acesta.
El adaugă că digitalizarea poate să ajute la absolut toate cele trei funcții principale ale unui asigurator.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Prima funcție e legată de vânzare, de creare a unei experiențe noi pentru consumatorii de asigurări, care au fost un pic mai conservatoare comparativ cu alte sectoare financiare, ceea ce nu e un lucru rău.
A doua este legată de subscriere, modalitatea în care se poate analiza riscul și se pot obține mai multe informații despre risc pentru a da o ofertă clientului cât mai personalizată, care întotdeauna a fost o problemă pentru industria de asigurări.
Și cea de-a treia este legată de partea de daune, pentru că, de fapt, serviciul de asigurări se termină în momentul în care plătești despăgubirea. Până atunci, asigurarea este doar o promisiune”, afirmă el.
În România, continuă Paul Dumitru, pandemia a reprezentat un accelerator pentru digitalizare a industriei de asigurări. Înainte de izbucnirea pandemiei, era un singur asigurator care utiliza un chatbot. Acum, situația arată diferit.
„Legat de subscriere, înainte de pandemie a apărut în România așa numitele sisteme telematics, care se pun pe autoturism, colectează date despre modalitatea în care este condus acesta, apoi sunt analizate și se oferă o ofertă în funcție de stilul de condus, de profilul de risc al asiguratului. Deci se plătește o primă de depozit și apoi, în funcție de cum se conduce autoturismul, se plătește mai mult sau mai puțin. Iar legat de partea de daune, există și aici o aplicație legată de digitalizare, în care practic îți instrumentezi dosarul de daună 100% online”, precizează acesta.
Odată cu avansul digitalizării din ultimii ani a crescut și numărul atacurilor cibernetice. Dacă în urmă cu 15 ani în România exista un atac cibernetic la circa 11 secunde, acum frecvența acestora a crescut semnificativ, la aproape 6 secunde. Astfel că, companiile de asigurări au creat polițe de asigurare și pentru acest tip de risc.
„Modalitățile în care criminalii cibernetici pot să atace atât persoanele fizice, cât și companiile sunt multiple. Dacă datele personale sunt furate de la companiile care dețin astfel de baze de date, există o răspundere civilă. Și, într-adevăr, există asigurări pentru astfel de lucruri. De exemplu, există o asigurare specifică pentru atacul de tip ransomware. Dacă ai o asigurare de tipul acesta, asiguratorul plătește și negociază”, mai spune Paul Dumitru, care atrage atenția că hackerii targetează mai nou și companiile mici și mijlocii, care sunt și mai vulnerabile din punct de vedere al securității cibernetice, nu doar pe cele mari.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Paul Barangă, ASF: Cu cât ai un nivel de educație mai ridicat în domeniul financiar cu atât poți stăpâni mai bine sentimentul de panică. Problema ține de modul de reacțiePaul Dumitru precizează și că aceste tipuri de asigurări cibernetice sunt destul de problematice pentru companiile de asigurări.
„Daunele catastrofale nu le plac asiguratorilor pentru că sunt greu de cuantificat. O a doua provocare este că se dezvoltă foarte rapid tehnologiile, este greu să ții pasul cu ele. Și atunci, asiguratorii se uită foarte atent când preiau un nou risc în asigurare, se uită să aibă protecții atât din punct de vedere management, cât și fizic al riscului cibernetic. E adevărat că au crescut foarte mult daunele și au pus presiune inclusiv pe primele de asigurare în acest domeniu”, explică acesta.
„Întotdeauna în momentul în care se încheie o asigurare, cu atât mai mult una cibernetică, se cer informații detaliate. Chestionarele pentru riscuri cibernetice pot să fie un pic mai stufoase pentru a putea analiza și pentru a putea oferi o ofertă cât de cât personalizată.
Asiguratorii înțeleg hazardul moral și pentru asta pun de obicei franșize, adică există o parte din daună pe care o plătește asiguratul. Și atunci, este și el interesat să nu se producă riscul asigurat.
Probabil că dacă aceste polițe sunt încheiate ar trebui menținute confidențiale”, adaugă Paul Dumitru.