Recent, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să suspende atribuțiile companiei Euroins, să retragă autorizația de funcționare a companiei, să constate starea de insolvență a acesteia și să ceară instanței, în consecință, declararea stării de faliment a companiei și să numească, cum a anunțat Profit.ro, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății.
„Polița rămâne valabilă 90 de zile din momentul în care se pronunță hotărârea de deschidere a procedurii de faliment. Cei care doresc să denunțe polița se pot adresa Euroins. Mai exact, intră pe site-ul societății și notifică dorința lor de a denunța polița. Ulterior, pentru a recupera o parte din prima de asigurare, aceștia se pot adresa către Fondul de Garantare a Asiguraților cu o cerere de plată. Ea se calculează de la momentul în care se denunță polița și până la momentul în care ea expiră pe cale naturală”, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV, Vlad Nicolăescu, specialist educație financiară în cadrul ASF.
Fondul de Garantare a Asiguraților este mecanismul de garantare și protecție al consumatorilor, astfel încât aceștia să fie despăgubiți, atunci când o societate de asigurare intră în faliment, precum cazul Euroins.
Într-o astfel de situație, Fondul de Garantare a Asiguraților preia mecanismele pe care le are o societate de asigurări, adică primește cereri de deschideri de daună, constată daunele și, într-un final, ajunge să plătească despăgubirea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Fondul de Garantare are un mod de lucru extrem de digital. Intrăm pe site-ul Fondului și acolo identificăm toate formularele de care avem nevoie, care se transmit online. Toți pașii pe care ar trebui să-i urmeze o persoană sunt pe site-ul instituției. Este foarte important ca oamenii să se informeze din surse cât mai credibile. Aici vorbim de site-ul ASF și Fondului de Garantare. Sunt foarte multe informații care circulă în mediul online și care nu sunt complet duse până la capăt sau sunt trunchiate”, spune acesta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Remus Dănilă, Head of IR & Business Development BVB: Avem nevoie de foarte mult conținut pentru a educa piața. Vedem foarte multe proiecte în piață în ultimii aniÎn cazul unui accident auto, în care una dintre părți are o poliță de asigurare Euroins, dosarul de daună se deschide tot la Fondul de Garantare, care va emite documentele necesare reparației mașinii și va plăti despăgubire.
Fondul de Garantare poate efectua plăți într-un termen de 60 de zile.
El adaugă că după denunțarea poliței la Fondul de Garantare consumatorii vor avea nevoie de o altă poliță.
„Prețul n-ar trebui să fie prețul principalul criteriu pe care îl avem în vedere atunci când cumpărăm o asigurare. Ar trebui să avem un set de repere, unde prețul poate fi unul dintre ele, dar e important și ceea ce ne oferă respectivul contract.
Când cumpărăm o asigurare e important să luăm în calcul caracteristicile produsului, modul în care acestea răspund nevoii noastre reale de a ne proteja și, dacă reușim să ajungem la raportul corect între ceea ce plătim și ceea ce primim, înseamnă că am ales un produs financiar care este cu adevărat bun pentru noi”, precizează Vlad Nicolăescu.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Marian Siminică, ISF: Marea masă a populației nu dorește să-și asume riscuri foarte mari. Daniel Apostol, ASF: Majoritatea dintre noi încă trăim în paradigma cu care am început societatea post-comunistăDe asemenea, el le recomandă consumatorilor să înțeleagă cât mai bine contractul înainte de a-l semna.
„E bine să înțelegem fiecare termen care e definit în contract, dar și să ne aplecăm un pic atenția asupra capitolului de excluderi, să știm inclusiv situațiile în care putem să denunțăm respectivul contract de asigurare.
E foarte important și pe lângă drepturile pe care le avem în contractul de asigurare să ne cunoaștem și obligațiile. Sunt foarte multe situații în care contractul poate nu este pe deplin înțeles de consumator.
Consumatorul trebuie să capete acea deschidere în a pune cât mai multe întrebări celui care îi vinde respectivul contract, pentru a primi toate răspunsurile de care are nevoie, astfel încât să aleagă contractul corect și care să fie corelat cu nevoia lui.
Și, totodată, să întrebe absolut orice are legătura cu costurile, ce costuri pot fi asociate sau sunt asociate cu respectiv contract de asigurare”, afirmă specialistul ASF.