PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Dan Popovici, CEO OTP Asset Management: În momentul de față, serviciile de consultanță de investiții sunt extrem de slab dezvoltate, aproape deloc

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Dan Popovici, CEO OTP Asset Management: În momentul de față, serviciile de consultanță de investiții sunt extrem de slab dezvoltate, aproape deloc
scris 3 apr 2023

Aspectul cel mai important pe care oamenii trebuie să-l înțeleagă în ceea ce privește piețele de capital și metodele de economisire este că inflația reprezintă cel mai mare dușman al lor și că lună de lună le „mănâncă” din economii, iar pe termen lung depozitul bancar nu reprezintă o soluție de protecție, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV, Dan Popovici, CEO OTP Asset Management.

„În momentul în care ai înțeles lucrul ăsta cred că deja ai făcut un pas foarte mare înainte”, subliniază acesta.

Românii au însă la dispoziție diverse instrumente pentru economisire și multiplicarea averii, dar și pentru a se proteja de inflația, printre care investițiile imobiliare, în obligațiuni, acțiuni și fonduri de investiții.

Urmărește-ne și pe Google News

„În momentul în care faci o investiție în imobiliare trebuie să înțelegi că apare o nouă noțiune de bază în educația financiară, care se numește lichiditate. Un activ imobiliar este un activ nelichid.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Deci, persoanele care fac o investiție imobiliară trebuie să-și pună problema și de lichiditate, pentru că exista momente în viață când ai nevoie de bani într-o săptămână și unele dintre ele sunt plăcute, iar altele neplăcute.

Și atunci, de asta e foarte important să vorbim despre diversificarea averii, economiilor. Ai o parte din avere investită în active imobiliare, dar pe de altă parte ar trebui să ai o altă porțiune importantă din avere investită în active financiare lichide”, spune CEO-ul.

Despre activele financiare mai riscante, precum obligațiuni, acțiuni sau fonduri de investiții, el adaugă că acestea ar fi mai interesante pentru români dacă ar exista mai multe servicii de consultanță.

„Din păcate, în România, în momentul de față, serviciile de consultanță de investiții sunt extrem de slab dezvoltate, aproape deloc. Cred că industria financiară non-bancar, aici vorbim de BVB, de tranzacțiile cu obligațiuni, cu acțiuni, inclusiv industria de asset maangement din România, ar putea și ar avea șanse de dezvoltare mult mai ridicate dacă ar exista servicii de consultanță”, afirmă CEO-ul OTP Asset Management, care consideră că serviciile de consultanță ar trebui în primul rând oferite de către bănci, pentru că au cele mai mari rețele.

VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu Profit –Vlad Nicolăescu, ASF: Polițele Euroins mai sunt valabile 90 de zile din momentul în care se pronunță hotărârea de deschidere a procedurii de faliment. Ce pot face cei cu polițe Euroins CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu Profit –Vlad Nicolăescu, ASF: Polițele Euroins mai sunt valabile 90 de zile din momentul în care se pronunță hotărârea de deschidere a procedurii de faliment. Ce pot face cei cu polițe Euroins

„În momentul de față, din păcate, sistemul bancar din România nu a făcut pasul acesta. Poate prin prisma faptului că serviciile de consultanță implică un proces foarte riguros de documentare a unui sfat pe care îl dai.

Dacă îi faci o propunere unui client și îi spui că acest produs i se potrivește, trebuie să ai în spate o analiză foarte clară a nevoilor clientului, care e profilul lui de risc, nivelul de cunoștințe financiare, de venituri, cheltuielile așteptate în viitor. Deci, e o cunoaștere foarte profundă a clientului, dar și o înțelegere foarte profundă a pieței și a instrumentelor pe care poți să i le oferi. E până la urmă un serviciu complex”, precizează Dan Popovici, adăugând că ar fi important ca băncile să înceapă să ofere servicii de consultanță, chiar dacă este greu și necesită cheltuieli majore.

Până la urmă va beneficia atât sistemul financiar, cât și clientul.  

Dan Popovici recomandă celor care vor să investească în diferite active financiare să aibă o abordare pe termen lung, cu investiții regulate.

„Când ai o abordare pe termen lung cu investiții regulate toată volatilitatea piețelor financiare se transformă din dușmanul tău în prietenul tău, pentru că, de fiecare dată când scade piața, tu vei putea să cumperi cu aceeași sumă de bani un număr mai mare de unități de fond. Dacă aplici aceeași strategie pe bursă vei cumpăra mai multe acțiuni cu aceeași sumă.

Istoria ne arată că de fiecare dată piețele se întorc. Și atunci, cumpărând lunar vei avea un preț mediu care te va ajuta să ai un profit mai mare la final. Totul ține doar de orizontul de timp și să faci aceasta investiție regulat”, spune CEO-ul OTP Asset Management.

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Remus Dănilă, Head of IR & Business Development BVB: Avem nevoie de foarte mult conținut pentru a educa piața. Vedem foarte multe proiecte în piață în ultimii ani CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Remus Dănilă, Head of IR & Business Development BVB: Avem nevoie de foarte mult conținut pentru a educa piața. Vedem foarte multe proiecte în piață în ultimii ani

El observă și un potențial foarte mare de dezvoltare a pieței de capital din România.

„Pe termen lung, orice teorie spune că potențialul de câștig pe o piață de frontiere sau pe o piață emergentă este mai mare decât potențialul de câștig pe o piață dezvoltată. Deci e clar că pe termen lung piața ar trebui să meargă în direcția în care ne dorim. Mai mult decât atât, economia României merge în sus și e de așteptat să continue așa.

Pe termen scurt și mediu, există un potențial foarte mare legat de piața de la București”, afirmă acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp asset management
dan popovici
instrumente financiare