Instituții precum ISF, ASF, BVB, dar și altele, realizează tot mai multe proiecte pentru a educa populația țării cu privire la beneficiile pieței de capital locală. Bursa de Valori București a creat o platformă în acest sens, unde cei interesați în a deveni investitori se pot informa corect despre ce înseamnă bursa și avantajele ei.
„Se vorbește mult de foarte mult timp de educație financiară și se și face destul de mult. Vedem foarte multe proiecte în piață în ultimii ani. Și noi la rândul nostru încercăm să fim cât mai activi pe acest palier și sunt o serie de proiecte pe care le avem în desfășurare. Avem și colaborări cu universități, chiar și școli și licee”, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV, Remus Dănilă, Head of IR & Business Development în cadrul BVB.
Unul dintre proiectele demarate de BVB cu scopul de a educa piața este BVB Research Hub.
„Un investitor sau o persoane care dorește să investească în România și începe cu căutări pe internet, social media, Youtube, foarte greu ajunge să găsească informații despre bursa locală, emitenții locali, analize și care să fie raportate strict la piața de capital din România.
Atunci când vrei să investești, când începi să cauți, în primă instanță sursele în general te duc spre bursa din SUA și spre cripto și am încercat să venim cu o sursă alternativă dedicata pieței de capital din România.
Și a venit această idee a BVB Research Hub, un site care să ofere informații dedicate despre piața de capital din România din surse credibile”, spune acesta, adăugând că ideea platformei a fost să ofere investitorilor date concrete despre piața de capital local.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Marian Siminică, ISF: Marea masă a populației nu dorește să-și asume riscuri foarte mari. Daniel Apostol, ASF: Majoritatea dintre noi încă trăim în paradigma cu care am început societatea post-comunistăÎn cadrul platformei, investitorii pot găsi rapoarte de analiză fundamentală, realizate de unele dintre cele mai mari case de brokeraj active pe piață.
„În primă fază am încercat să acoperim niște goluri. Am făcut un chestionar în rândul brokerilor astfel încât să încercăm să evaluăm în ce stadiu e acoperirea cu research a companiilor listate.
Și am identificat la acel moment că cele mai mari companii precum Banca Transilvania, Petrom, Romgaz, aveau acoperire bună, erau mulți brokeri care publicau rapoarte, dar companii din eșalonul 2, dar cu mult potențial, cu lichiditate satisfăcătoare aveau acoperire spre 0.
Astfel, o primă listă de companii pe care să le acoperim a fost generată combinând cumva companiile semnificative ca dimensiune și lichiditate cu cele care nu aveau acoperire”, precizează Remus Dănilă.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Horia Gustă, Președinte Asociația Administratorilor de Fonduri: Se pare că pentru o parte din populație contează mai mult imaginea sau mașina în care se urcă decât sănătatea financiară. Școala e bazaÎn următoarele două luni, continuă el, platforma BVB Research Hub va oferi câte un raport pentru majoritatea companiilor din indicele BET, dar și pentru câteva din companiile listate pe piața AeRO.
„Am avut deja discuții și pentru piața AeRO și vom avea câteva companii pe care le vom acoperi. Nu vor fi foarte multe într-o primă fază. E un proiect pe termen lung și îl vom dezvolta. Safetech va fi una dintre companiile care va avea acoperire în urma transferului pe piața principală”, afirmă acesta.
Platforma BVB Research Hub va oferi totodată și informații punctuale, precum strategii de a investi.
„Există foarte mult conținut de care avem nevoie pentru a educa piața nu doar la modul general, ci și pe elemente punctuale care să ajute investitorii pe termen lung. Ăsta e și conceptul BVB Research Hub, să ofere o imagine de ansamblu”, subliniază Dănilă.