PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Prima Development Group: Ce construim astăzi e de trei ori mai rezistent la seism decât ce se construia înainte de ‘90. Tendința peste tot e ca suprafața locuințelor să scadă

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Prima Development Group: Ce construim astăzi e de trei ori mai rezistent la seism decât ce se construia înainte de ‘90. Tendința peste tot e ca suprafața locuințelor să scadă
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 iul 2024

Tendința este să se meargă către locuințe care sunt cât mai eficiente din punct de vedere al spațiului, adică locuințe mai mici, mai ales că terenurile și materialele de construcții se scumpesc, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV, Adrian Stoichină, Director Operațiuni Prima Development Group, cel mai mare dezvoltator de locuințe din Oradea, cu proiecte și în București.

„Tendința peste tot e ca suprafața locuințelor să scadă. Locuințele, în cea mai mare parte, nu sunt mai mici decât cele care se construiau înainte de 1990. Spatiile în general sunt mai bine gândite, confortul pe care îl ai într-o locuință nouă față de una veche e clar mai mare.

Pe lângă asta, dacă ne uităm la modul în care se comporta investiția pe care o faci într-o locuință în viitor și te uiți la o locuință nouă versus una veche, peste 20 de ani vei avea valoarea de piață a unei locuințe care are 70 de ani versus una care are 20 de ani.

Urmărește-ne și pe Google News

E clar că cea de 70 de ani se va deprecia mult mai tare decât se depreciază o investiție într-o clădire care e bine construita astăzi peste 20 de ani”, spune acesta.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Director Operațiuni Prima Development Group: Prețurile la locuințe vor crește în perioada următoare. Investițiile în imobiliare pot chiar să bată investițiile la bursă CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Director Operațiuni Prima Development Group: Prețurile la locuințe vor crește în perioada următoare. Investițiile în imobiliare pot chiar să bată investițiile la bursă

Adrian Stoichină observă și un interes mai crescut al dezvoltatorilor de a ridica proiecte cât mai calitative atât din punct de vedere al construcției, cât și al arhitecturii.

„Vedem că astăzi locuințele se construiesc din ce în ce mai bine, adică tendința nu e de a merge către locuințe mai slab cantitativ, ci din contră. Din ce în ce mai mulți dezvoltatori se uită la calitatea construcției, la calitatea arhitecturii pe care o fac. Înainte de 2008 spre exemplu vedeam clădirile ca niște colecții de apartamente, care erau suprapuse.

Astăzi, vedem foarte mulți dezvoltatori care se uită la cum arată arhitectura clădirilor, care își doresc să vina cu ceva nou din punct de vedere arhitectural, să integreze proiectul în oraș, se uită la cum arată spațiile verzi, arhitectura spațiilor comune. E un focus pe zona asta. Clienții au devenit foarte educați și cer asta”, precizează directorul de operațiuni al Prima Development Group. 

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Director Operațiuni Prima Development Group: Cei care cumpără acum, cumpără cu siguranță la un preț mult mai mic decât ar cumpăra într-o situație în care piața ar merge foarte bine CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Director Operațiuni Prima Development Group: Cei care cumpără acum, cumpără cu siguranță la un preț mult mai mic decât ar cumpăra într-o situație în care piața ar merge foarte bine

Există și o categorie de clienți care sunt interesați de rezistența la seism a clădirilor, mai ales după cutremurul recent din Turcia, adaugă el.

„O discuție pe tema asta a fost că acele clădiri care au fost construite înainte de 1990 sunt mult mai rezistente la cutremur decât cele de astăzi, iar asta e total fals. Noi am făcut un studiu cu niște specialiști care arată că ce construim astăzi din punct de vedere al rezistenței la seism e de trei ori mai rezistent decât ce se construia înainte de 1990, în principal din două motive.

Primul ține de calitatea materialelor. Betonul și armătura de astăzi sunt mult mai rezistente decât cele care erau înainte și doar acestea sunt disponibile pe piață. Adică, nici dacă vrei nu poți să cumperi un beton mai slab calitativ sau la nivelul la care se găsea înainte. Iar în ceea ce privește armătura, există un singur tip care se găsește astăzi în toate proiectele, care e de vreo 3 ori mai rezistentă decât ce se folosea înainte”, explică acesta. 

viewscnt
Afla mai multe despre
adrian stoichină
prima development group