Interesul pentru piața de capital locală și pentru tranzacționare este în continuă creștere, arată studiul Investimetru, realizat de către Investimental, cel mai nou broker de pe piața de capital din România.
„Este al treilea an consecutiv care face. Este un sondaj amplu care are ca target piața de capital din România și vrem cu ocazia asta să aflăm tendințele de pe piața noastră și cam ce își doresc investitorii sau viitorii investitori.
Concluzia după acest sondaj este că interesul pentru piața de capital este în creștere și, de asemenea, interesul pentru tranzacționare. Ne-a surprins și interesul în creștere pentru zona de instrumente, precum ETF-uri. Vorbim de un interes mult mai mare pentru piața de capital, lucru pe care îl putem observa în cifre”, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV, Gabriel Aldea, Head of Brokerage, Investimental.
În 2024, 73% dintre investitorii de retail intervievați tranzacționează cel puțin o dată pe lună la bursă, procentul fiind în creștere ușoară față de ponderea de 67% înregistrată în 2023, relevă sondajul.
„Ce observ este că, în ultimii 4-5 ani, numărul investitorilor a crescut foarte rapid. Pandemia ne-a ajutat în această evoluție, dar și posibilitatea deschiderii online a conturilor. Investitorii care au început să-și deschidă cont în 2020 și 2021 încep să devină mai activi, să capete experiență și să tranzacționeze chiar mai frecvent. E o evoluție normală”, spune acesta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Oana Năstase, coach: Dacă crezi în ceva, atunci nu mai ești un lucrător într-o companie pentru un salariu, ci un creator de valoareÎn 2024, 47% dintre investitorii respondenți au declarat că alocă pentru investiții peste 15% din venitul lunar, restul de 53% alocând investițiilor sub 15% din venitul lunar.
„Din punct de vedere al investitorilor actuali, un venit minim luat în considerare de ei este 8.500 de lei , dar dacă ne referim la cei care intenționează să deschidă un cont și să investească, suma s-a redus la 6.500 de lei. Din punctul meu de vedere, recomandabil este să investești de la 3.000 de lei venit pe lună. Chiar și 100 de lei dacă investești pe lună e un mare plus pe care îl poți obține”, precizează Gabriel Aldea.
În legătură cu percepția față de investiții, 89% dintre investitori consideră tranzacționarea ca pe o modalitate de a investi, în ușoară scădere comparativ cu rezultatul din 2023, când procentul a fost de 93%. În același timp, 49% dintre respondenți văd tranzacționarea ca o modalitate de economisire, în creștere cu 10% față de anul precedent.
„Mulți asimilau investițiile cu economia, ceea ce e un lucru foarte bun și, în același, timp adevărat, pentru că la bursă, de câțiva ani, se tranzacționează titlurile de stat, care sunt instrumentele cele mai sigure în care poți să investești de pe piața de capital ,vorbim de instrumente care sunt garantate de statul român.
La bursa românească se poate investi și economisi în același timp. Economisești pentru că practic investești în titluri de stat, e un mod de economisire sigur, dar și investești, te familiarizezi cu ce înseamnă piața de capital, cu instrumentele și, poate peste 1-2 ani, atunci când disponibilitatea ta de a face investiții crește sau cunoștințele cresc, poți să faci pasul și să investești în alte instrumente, cum ar fi ETF-urile, care sunt niște instrumente complexe, dar pretabile pentru un investitori care este la început pentru că oferă și diversificare”, mai spune Gabriel Aldea.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Ramona Igreț, prodecan BBS: ”ROCA Executive MBA este o experiență de învățare completă. Acoperă subiecte de mare actualitate în afaceri, inclusiv un curs de simulare în business”În ceea ce privește principalele motive pentru care investitorii tranzacționează, aceștia au menționat, în 2024, obținerea independenței financiare, siguranța financiară pe termen lung, obținerea unui venit pasiv, formarea unei rezerve pe care să se poată baza și îmbunătățirea stilului de viață, fără a exista modificări majore comparativ cu ediția anterioară a studiului.
„Motivația principală a investitorilor care deja investesc pe piața de capital este aceea de a obține independența financiară, ponderea e peste 60% pe zona aceasta. Apoi este cea de securitate financiară. Cred că în mentalul investitorilor cele două se cam cuplează. Ei știu că pot obține și independența și securitatea financiară făcând investiții, dar pe termen lung, nu pe termen scurt.
Pe termen scurt poți să obții câștiguri, unele foarte mari, dar poți să obții și pierderi. Însă, pe termen lung, randamentele sunt cu adevărat deosebite. După care e venitul pasiv, care e un trend în creștere”, afirmă acesta.